1941-2017: Η “Μακεδονία” φλέγεται, 22 Απριλίου 1941

Shipwrecks, WW2, WW2 in Greece

By Pierre Kosmidis

Έρευνα, ιστορική τεκμηρίωση: Γιώργος Καρέλας

READ THE STORY IN ENGLISH: Then and Now: Stuka attack on Greek steamer “Macedonia”, April 22, 1941

Ο διακεκριμένος ιστορικός ερευνητής και έμπειρος αυτοδύτης Γιώργος Καρέλας έχει συμμετάσχει σε πολλές έρευνες ναυαγίων πλοίων και αεροσκαφών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα.

COVER

Παράλληλα, έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στην ιστορική τεκμηρίωση γεγονότων που παρέμειναν καταχωνιασμένα στη λήθη της Ιστορίας για δεκαετίες, προσφέροντας έτσι σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα 7 και πλέον δεκαετίες πριν από τις μέρες μας.

Μια πρόσφατη επιτυχία που πιστώνεται στο ενεργητικό του Γιώργου Καρέλα, είναι η ταυτοποίηση της επίθεσης των Στούκα της Λουφτβάφφε στο πλοίο “Μακεδονία” στη Σπηλιά Φωκίδας, στις 22 Απριλίου 1941.

Ο κ. Καρέλας αναφέρει χαρακτηριστικά για τις έρευνές του: “Κατά τη  ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 ως γνωστόν επλήγησαν ανεξαιρέτως και ανελέητα όλα τα πλοία που βρίσκονταν στις ελληνικές θάλασσες.

Photo Credit: George Karelas
Photo Credit: George Karelas

 Ένας τρόπος  να κατανοήσουμε τα γεγονότα είναι να έχουμε οπτικό υλικό από τις επιθέσεις. Αν και πολλά φωτογραφικά τεκμήρια των επιθέσεων αυτών υπάρχουν, όσο  δύσκολο είναι να εντοπιστούν άλλο τόσο δύσκολο είναι να ταυτοποιηθούν.

Μια έρευνα στο υλικό  από φωτογραφίες και βίντεο από την επιθέσεις της Luftwaffe μέσω από αρχεία, προπαγανδιστικά βίντεο και πωλήσεις φωτογραφιών σε δημοπρασίες έχει γίνει ένα έργο ζωής για μένα.

Ενδιαφέρον έχουν τα συμπεράσματα που προκύπτουν σχετικά με το συσχετισμό δυνάμεων, το ρόλο της προπαγάνδας, τη θέση των Ελλήνων αμυνόμενων ναυτικών και την ηθική των επιτιθεμένων ναζί, των “Γερμανών Ιπποτών”, όπως οι ίδιοι αυτάρεσκα ήθελαν να λέγονται.

2

Η φωτό αυτή που πρόσφατα αγόρασα από το ebay ήταν μια ακόμα δύσκολη ταυτοποίηση, που με βεβαιότητα οδηγεί στην επίθεση από Junkers 87 στο Ελληνικό επιβατικό πλοίο “Μακεδονία” στην Σπηλιά Φωκίδας στις 22 Απριλίου, πριν απο 76 χρόνια , το 1941 .”