Το νησί των γενναίων: Ένα εικονογραφημένο βιβλίο για τη Μάχη της Κρήτης

Interviews, WW2, WW2 in Greece

By Pierre Kosmidis

Ο Μιχαήλ Λαμπαθάκης  γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης. Αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χανίων(1992), σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Αθηνών(1992-1996),στην Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων (1999-2000),στην Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος (2000-2002),στο Σχολείο Ειδικών Αποστολών Λιμενικού Σώματος.

Εξώφυλλο και 23

Υπηρέτησε ως Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος  στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών(2002-2004). Μεταπήδησε στον χώρο της εκπαίδευσης ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής(2004) και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του «Άσκηση και Ποιότητα ζωής» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (2011).

Από το 2013 μέχρι σήμερα  είναι εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής . Δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με την μελέτη της στρατιωτικής ιστορίας, θέματα γεωπολιτικής και το σκίτσο.

54

Έχει αφιερώσει την ζωή του στην εκπαιδευτική κοινότητα και πασχίζει για την δημιουργία μιας παρακαταθήκης που θα αποτελεί οδηγό για τους συνανθρώπους του, ενώ παραμένει παθιασμένος με την οικογενειακή ζωή ως σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών .

To www.ww2wrecks.com παρουσιάζει το βιβλίο του Μιχαήλ Λαμπαθάκη “Το νησί των γενναίων”, στο οποίο παρουσιάζονται ιστορίες από τη Μάχη της Κρήτης το 1941, με εικονογράφηση του ιδίου.

46

Το βιβλίο αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια, η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Η εικονογράφηση του Μιχαήλ Λαμπαθάκη κινείται στο πλαίσιο της ναϊφ τέχνης, η οποία καταφέρνει να μεταδώσει δυνατά μηνύματα που σχετίζονται με τη Μάχη της Κρήτης.

Τι είναι αυτό που σε ώθησε να κάνεις το βιβλίο;

Η αγάπη για την ιστορία και τις τέχνες με ώθησε να γράψω και να εικονογραφήσω αυτό το βιβλίο. Κυρίως  με ενθουσίασε η δυνατότητα να παρουσιάσω πτυχές της μάχης της Κρήτης που δεν είχαν καταγραφεί από τον φακό της ιστορίας όπως η αντίσταση των απλών πολιτών.

34

Με τα σκίτσα δίνεται η δυνατότητα να ζωντανεύσουν σημαντικά κομμάτια της ιστορίας στο αναγνωστικό κοινό αλλά και να γίνει πιο προσιτή η σχετική πληροφορία  στις μικρότερες ηλικίες.

Δεν κρύβω ότι το γεγονός ότι μικρός διάβαζα τα γνωστά για τους παλαιότερους πολεμικά κόμικς (ΚΡΑΝΟΣ, ΜΑΧΗ, ΕΦΟΔΟΣ, κλπ) με επηρέασε και με ώθησε στο να δημιουργήσω το συγκεκριμένο βιβλίο.Είναι για μένα ένα βιβλίο που θα ήθελα να το διαβάσει ο κάθε κρητικός και να αισθανθεί περήφανος για το παρελθόν του.

33

Ποια ιστορία είναι εκείνη που σε έχει συγκλονίσει από εκείνες που έχεις στο βιβλίο σου;

Η  περιγραφή του Γερμανού Αξιωματικού των αλεξιπτωτιστών Φράιχερ φον ντερ Χάιντε από  ένα περιστατικό στην περιοχή Γαλατά-Χανίων είναι ίσως και ο λόγος που γράφτηκε αυτό το βιβλίο. Η ανώνυμη ηρωίδα εκφράζει ακριβώς την επική αντίσταση απέναντι στον εισβολέα. Σας παραθέτω τα λόγια  του:

«Στο λιγοστό φως της ημέρας θυμάμαι που πετάχτηκε σαν αγρίμι μέσα από αγκαθωτούς θάμνους ,σαν αστραπή ,μια λεβεντόκορμη σιλουέτα, στα μαύρα ντυμένη, με ψηλές μπότες και σαρίκι στο κεφάλι, που δίχως καθυστέρηση φύτεψε με το γερμανικό αυτόματο, που κρατούσε ,πέντε σφαίρες στο στομάχι δύο αλεξιπτωτιστών.

Πριν προλάβουμε να αντιδράσουμε, έπεσε κάτω, γλιστρώντας σαν φίδι μέσα στους θάμνους με δαιμονισμένη ταχύτητα. Αντιδρώντας γρήγορα τον κυκλώσαμε και προσπαθήσαμε να τον εξουδετερώσουμε. Όταν έφτασα κοντά του δεν είχε ακόμα πεθάνει.

Τα μάτια του ανοικτά, κατάμαυρα, λες και φοβέριζε τον ερχομό του θανάτου , όμως όλο σχεδόν το κορμί του ήταν χτυπημένο από τα θραύσματα της χειροβομβίδας. Τον σήκωσα και ακούμπησα την πλάτη του στον κορμό μιας χοντρής ελιάς. Ειλικρινά με είχε συναρπάσει η τακτικὴ που μαχόταν.

Θα ήταν περίπου 18 χρονών. Πριν ξεψυχήσει, κοίταξε βαθιά μέσα στα μάτια το στοχασμό μου και χαμογέλασε. Ξαφνιάστηκα. Δεν ξέρω αν χαμογελούσε σε μένα η στον θάνατο, που φτερούγιζε για να τον πάρει. Σήκωσε με κόπο το δεξί του χέρι, πήρε απὸ το λαιμό του ένα σταυρό που κρεμόταν, τον φίλησε κι έγειρε το κεφάλι πλάγια, ξεψυχώντας με καρφωμένο στα χείλη του το χαμόγελο.

Όμως, η έκπληξή μου έμελλε να κορυφωθεί, όταν τραβώντας το σαρίκι του για να τον ξαπλώσω χάμω, ξεχύθηκαν απ’ το κεφάλι του μισὸ μέτρο κατάμαυρα μαλλιά. Τότε μόνο κατάλαβα πως ήταν γυναίκα. Βουβάθηκα. Ήταν κάτι που δεν το περίμενα. Ένοιωσα στο λαιμό μου έναν κόμπο να με πνίγει.

Ήταν η πρώτη φορὰ που συνειδητοποίησα ότι η μοίρα των αλεξιπτωτιστών θα ήταν πολύ δύσκολη στην Κρήτη. Έφυγα, αφήνοντας την σκέψη μου κάτω από την γέρικη ελιά, κοντά στη νεκρὴ κοπέλα…»

Αυτή η ιστορία εκφράζει για εμένα στο μέγιστο βαθμό το πνεύμα της μάχης της Κρήτης.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να δώσεις με το βιβλίο σου;

Η αντίσταση σε κάθε σχέδιο που απειλεί την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων και των λαών επιβάλλεται.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός μας να υπερασπίζεται την ελευθερία του απέναντι σε οποιονδήποτε την επιβουλεύεται.

Capture

Η μάχη της Κρήτης σηματοδότησε την πρώτη αντίσταση πολιτών απέναντι στον κατακτητή στην διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Μια αντίσταση που δεν ανέμεναν τα επιτελεία της Γερμανικής μηχανής που αντιμετώπιζαν με λογιστική λογική τους λαούς. Για αυτό αποτελεί σημείο σταθμό για τον πόλεμο.

Το παράδειγμα των Κρητικών ακολούθησαν και άλλοι αμυνόμενοι λαοί δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην Ναζιστική μηχανή, αναγκάζοντας την να εμπλέκει σημαντικές δυνάμεις στα μετόπισθεν σε όλη την διάρκεια του πολέμου.

Είναι λοιπόν σημαντικό στους νεότερους να περαστεί το μήνυμα της αντίστασης ακόμα και όταν ο εχθρός υπερτερεί αριθμητικά και ποιοτικά γιατί στο σκοτεινό δωμάτιο του πολέμου νικητής στέφεται πάντα αυτός που παλεύει για τα ιερά της φυλής του…

Σκέφτεσαι να κάνεις κάποια παρουσίαση-έκθεση με τα έργα σου;

Είναι στα σχέδια μου να γίνουν αρκετές παρουσιάσεις. Η λίστα περιλαμβάνει  σχολεία, στρατιωτικές ακαδημίες, πολιτιστικούς χώρους και βιβλιοπωλεία.

Δυστυχώς η παρούσα κατάσταση με τον covid-19 έχει ακυρώσει όλους τους σχεδιασμούς. Ελπίζω στο μέλλον να μου δοθεί η δυνατότητα να προβάλω το υλικό του βιβλίου στο κοινό.

Capture2

Θα κυκλοφορήσει και στα αγγλικά;

Είναι στα σχέδιά μου. Έχει γίνει η πρόταση –μελέτη στον εκδοτικό οίκο που ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου και πιστεύω ότι εάν υπάρξει μια καλή αποδοχή  του βιβλίου από το  αναγνωστικό κοινό θα υπάρξει και η μεταφρασμένη έκδοση.

Ένα σημαντικό μέρος του βιβλίου και των σκίτσων σε αυτό αφορά την συμμαχική εμπλοκή στην μάχη.

Είμαι σίγουρος ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι σημαντική για όλους τους λαούς που ενεπλάκησαν στην μάχη της Κρήτης. Αυστραλοί , Νεοζηλανδοί  και Βρετανοί έγραψαν σελίδες δόξας στα χώματα της Κρήτης.

Χαρακτηριστική είναι η αληθινή ιστορία με τίτλο : «Οι εννέα γενναίοι Αυστραλοί» η οποία μαρτυρεί τον ηρωισμό που επέδειξαν οι σύμμαχοι τόσο μακριά από τις πατρίδες τους. Πρόκειται για μια ιστορία που οφείλουν οι απόγονοι τους  να γνωρίζουν. Είναι το λιγότερο που οφείλουν σε αυτούς που θυσιάστηκαν.

Capture3

Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το βιβλίο σου;

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σχεδόν σε όλα  τα διαδικτυακά  βιβλιοπωλεία ή κατόπιν παραγγελίας σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της γειτονιάς.

Διαδικτυακά μπορεί κανείς να το προμηθευτεί ενδεικτικά από  τους παρακάτω συνδέσμους:

ΕΔΩ 

ΕΔΩ 

ΕΔΩ

ΕΔΩ