Έλληνες σε ξένα κόκπιτ: Η Ζωή και η επιχειρησιακή δράση των ελληνικής καταγωγής πιλότων καταδιωκτικών με την USAAF και τη RAF, 1940-1945
Aircraft wrecks, Interviews, WW2, WW2 in GreeceBy Pierre Kosmidis
Φωτογραφίες © Δημήτρης Βασιλόπουλος, δημοσιεύονται κατόπιν αδείας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ/READ THE ENGLISH VERSION
Η βιβλιογραφία, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, σχετικά με την παρουσία όσο και τη δράση πιλότων ελληνικής καταγωγής στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και σίγουρα αποσπασματική.
Μέσα ωστόσο από τις σελίδες του Α’ και του Β’ Τόμου των βιβλίων “Έλληνες σε ξένα κόκπιτ: Η Ζωή και η επιχειρησιακή δράση των ελληνικής καταγωγής πιλότων καταδιωκτικών με την USAAF και τη RAF, 1940-1945”, αποκαλύπτονται μοναδικές ιστορίες, καταγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η δραστηριότητα δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων Ελλήνων, οι οποίοι με τα φτερά των Συμμάχων πολέμησαν για την Ελευθερία.
Ξεφυλλίζοντας τα δύο αυτά βιβλία, τη στιγμή που ήδη ετοιμάζεται και ο τρίτος τόμος, ενώ το υλικό που έχουν συγκεντρώσει οι τρεις συγγραφείς Δημήτρης Βασιλόπουλος, Κυριάκος Παλουλιάν και Γιώργος Χαλκιαδόπουλος επαρκεί για πολλούς ακόμα τόμους, ο αναγνώστης πληροφορείται για άγνωστα περιστατικά, τα οποία έχουν αποδοθεί με γλαφυρότητα και ιστορική ακρίβεια, μέσα από μαρτυρίες, αναδίφηση αρχειακών πηγών και συνεντεύξεις με αρκετούς από αυτούς τους Έλληνες πιλότους, όσο ακόμα ήταν εν ζωή.
Το www.ww2wrecks.com αναγνωρίζοντας τη μεγάλη αξία του δίτομου μέχρι στιγμής έργου, απευθύνθηκε στον έναν εκ των συγγραφέων Δημήτρη Βασιλόπουλο, για να φωτίσει αυτές τις άγνωστες πτυχές της αεροπορικής μας ιστορίας.
Ποιά ήταν η αφορμή για να ξεκινήσετε τη συγγραφή των βιβλίων;
To 1996 ήταν το έτος που ξεκίνησα να διαβάζω ξένη βιβλιογραφία σχετική με την αεροπορική ιστορία, εστιάζοντας κυρίως στο Β’ ΠΠ.
Η περίφημη σειρά της Οsprey Publishing, ‘Aircraft of the Aces’ ήταν αυτή που μου προξένησε το ενδιαφέρον, διαβάζοντας για τη δράση και τα κατορθώματα των άσων της εποχής εκείνης.
Εμπλουτίζοντας τη βιβλιοθήκη μου άρχισα σιγά σιγά να ανακαλύπτω μέσα από τις σελίδες των Βιβλίων που αγόραζα, ελληνικά ονόματα. Φυσικό ήταν να αρχίσω να ψάχνω το θέμα, με όποιο τρόπο μπορούσα.
Δε σου κρύβω ότι πέρασα πολλές ώρες στο βιβλιοπωλείο της Ελεύθερης Σκέψης στην οδό Ιπποκράτους 116, το πρώτο κατάστημα, ψάχνοντας σε βιβλία που τότε δεν είχα τη δυνατότητα να αγοράσω, παρέα με το διακριτικό βλέμμα του αείμνηστου κ. Βλαδίμηρου.
Το έτος 2001 ήταν ορόσημο για εμένα προσωπικά. Στο περιοδικό ‘ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ’ δημοσιεύεται για πρώτη φορά στον Ελληνικό τύπο, εκτενής αναφορά για τους Έλληνες και ελληνικής καταγωγής πιλότους που πέταξαν με ξένες αεροπορίες, υπό τον τίτλο ‘ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΚΟΚΠΙΤ’.
Συγγραφέας των πέντε εν σειρά άρθρων στο εν λόγω περιοδικό, από το 2001 έως το 2002, ήταν ο Κυριάκος Παλουλιάν, γνωστός δημοσιογράφος του αμυντικού τύπου, ο ίδιος χειριστής και εκπαιδευτής ελαφρών αεροσκαφών και διαπιστευμένος από το ΓΕΑ για πτήσεις με μαχητικά της ΠΑ.
Δεν φαντάζεσαι πως ένιωσα. Από το πρώτο κιόλας άρθρο, επικοινώνησα με το περιοδικό και σύντομα συνάντησα τον Κυριάκο, ανταλλάσσοντας απόψεις και προσπαθώντας να βρω το τον τρόπο να συμμετάσχω στο όλο εγχείρημα.
Έκτοτε έγινε στόχος μας η συλλογή όσο το δυνατότερο περισσότερων πληροφοριών για όλους αυτούς του άγνωστους Έλληνες ήρωες και η συγγραφή ενός βιβλίου που θα αποκάλυπτε επιτέλους τη δράση τους.
Τα πρώτα δείγματα ξεκίνησαν το 2004 σε ένα αρχείο word, με διάφορες φωτογραφίες και προφίλ αεροπλάνων που εντοπίζαμε από το internet.
Παράλληλα εγώ ήμουν σε επικοινωνία με τον Robert Vrilakas, Κρητικό στην καταγωγή πιλότο της USAAF με 2 καταρρίψεις και μία ακόμα ως πιθανή, που πετούσε με την 1η Πτέρυγα Μαχητικών, πάνω από τη Β. Αφρική και την Ιταλία.
Ο Κυριάκος είχε συνεχή αλληλογραφία με τον Steve Pisanos και ταυτόχρονα γράφαμε και συλλέγαμε φωτογραφίες από αυτούς τους δύο βετεράνους χειριστές. Παρά ταύτα απέιχαμε πολύ από την έκδοση ενός βιβλίου.
Το 2007 εξεδόθη από την Σειρά «Ελληνικά Φτερά» των εκδόσεων «Αμυντική Γραμμή» η μονογραφία του μεγάλου Έλληνα άσου της RAF, Βασίλειου Βασιλειάδη από τον Άγγελο Δαλασσηνό, μια ομολογουμένως εξαιρετική έρευνα.
Αμέσως σκεφθήκαμε ότι ίσως αυτές οι μονογραφίες θα ήταν το όχημα εκείνο που θα μας επέτρεπε να δημοσιοποιήσουμε και την δική μας έρευνα. Πράγματι σε συζητήσεις που είχαμε, η μονογραφία του Vrilakas προγραμματιζόταν ως το 4ο ή 5ο τεύχος της εξαίρετης αυτής προσπάθειας.
Δυστυχώς μετά το 4ο τεύχος, το εγχείρημα δεν συνεχίστηκε και μαζί με αυτό το όνειρό μας να εκδώσουμε ένα κομμάτι της έρευνάς μας. Δεν το βάλαμε κάτω και συνεχίσαμε να μαζεύουμε στοιχεία, ψάχνοντας για βετεράνους εν ζωή, ρωτώντας στα διάφορα forum και συλλέγοντας ότι πληροφορία μπορούσαμε να αντλήσουμε.
Οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο έφεραν κοντά μας το τρίτο μέλος της συγγραφικής και ερευνητικής μας ομάδας. Συχνά στα διάφορα forum βλέπαμε τον Γεώργιο Χαλκιαδόπουλο να ερευνά ακριβώς τα ίδια πράγματα με εμάς.
Πήρα το θάρρος να τον προσεγγίσω, να του εξηγήσω τον απώτερο στόχο του εγχειρήματός μας και να τον ρωτήσω αν θα ήθελα να συμμετάσχει. Παράλληλα του έστειλα ορισμένα από τα αρχεία που είχα στην κατοχή μου, όπως και μερικά από τα προφίλ του καλού μου φίλου, Bertrand Brown με τον οποίο είχα ξεκινήσει ήδη τη συνεργασία μου.
Η ανταπόκριση ήταν θετική, εμπιστευτήκαμε αλλήλους και σύντομα ανταλλάξαμε τα αρχεία μας δημιουργώντας έτσι μία τεράστια βάση δεδομένων, που θα σου απαντήσει εν μέρει την επόμενη ερώτησή σου.
Με τρεις παθιασμένους με το θέμα ερευνητές και συγγραφείς, εξαιρετικούς συνεργάτες για την εικονογράφηση με προφίλ, ψηφιακούς πίνακες και πίνακες με λάδια και μολύβι, συν το γεγονός του ότι αποφάσισα να μάθω μόνος μου να στήνω ένα βιβλίο στο indesign, ήταν σχεδόν σίγουρο, τουλάχιστον σε εμένα, ότι η έκδοση δεν θα ήταν μακριά. Αρκεί φυσικά να βρίσκονταν οι απαιτούμενοι πόροι και φυσικά ο εκδότης. Εκ του αποτελέσματος, βρέθηκαν και τα δύο.
Τελικά, πόσοι Έλληνες υπηρέτησαν “σε ξένα κόκπιτ”; Πόσους έχετε εντοπίσει μέχρι στιγμής;
Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με ακρίβεια. Διότι Έλληνες σε ξένα κόκπιτ υπηρέτησαν και υπηρετούν ακόμα και τώρα. Αυτή τη στιγμή στη βάση δεδομένων μας έχουμε τουλάχιστον 300 oνόματα πιλότων, βομβαρδιστών, πλοηγών και πολυβολητών, από τον Α’ΠΠ μέχρι και τις ημέρες μας. Όλοι αυτοί έχουν ελληνικό επώνυμο εμφανώς. Ακόμα περισσότεροι ‘κρύβονται’ πίσω από Αμερικανικά επώνυμα. Για παράδειγμα Spears από Speropoulos! Το θέμα είναι ανεξάντλητο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Αν έπρεπε να ξεχωρίσεις έναν πιλότο, ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;
H ερώτηση είναι δύσκολη και πραγματικά δεν μπορώ να δώσω απάντηση διότι για εμένα όλοι τους είναι ξεχωριστοί.
Ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Φυσικά νοιώθω ιδιαίτερη τιμή για όλους εκείνους τους βετεράνους που γνώρισα εν ζωή. Ο Robert Vrilakas ήταν για εμένα η έμπνευση να συνεχίσω να ψάχνω και να γράφω, ο άνθρωπος που με προέτρεψε να μην το βάλω κάτω. Ο Steve Pisanos, ήταν ο θρύλος που είχα την τιμή να του σφίξω το χέρι και να του πάρω ο ίδιος συνέντευξη.
Ο John Lolos ήταν η αποκάλυψη ενός ακόμα Έλληνα άσου του Β’ ΠΠ, ενώ ο John Kouris ένας ακόμα βετεράνος, ακόμα εν ζωή, που πέταγε πάνω από την Ευρώπη με το Mustang του που είχε ως επωνυμία “GREECE LIGHTNING’.
Να συνεχίσω με τον μεγαλύτερο Έλληνα πιλότο κατ΄εμέ, τον John Agorastos Plagis, με 16 καταρρίψεις. Πως να μη νοιώθω δέος όταν κατέχω το προσωπικό του πρωτότυπο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό που μου εμπιστεύθηκε η κόρη του, Jill Plagis.
Nα μη μιλήσω για τον Harry Coronios και Spiros Karavedas, των οποίων τα nose art των Thunderbolt που πετούσαν (‘GREEK’ & ‘GREEK GUERILLA’) πάντα θα με εντυπωσιάζουν και θα με κάνουν να τα ονειρεύομαι να σχίζουν τους ουρανούς της Ευρώπης και του Νότιο-δυτικού Ειρηνικού. Θα μπορούσα να σου αναφέρω και άλλα, εξίσου εντυπωσιακά, που όμως θα κρατήσω ως έκπληξη για το εγγύς μέλλον.
Ποιο περιστατικό σου έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση από τη δράση των πιλότων για τους οποίους έχεις κάνει έρευνες και γιατί;
Πολλά από αυτά που η ομάδα μας έχει δημοσιεύσει και πολλά από αυτά που αναμένεται να δημοσιευτούν.
Ωστόσο μέχρι στιγμής, η αναφορά που γράφει ο John Plagis για την αερομαχία της 1ης Απριλίου του 1942, όταν κατέρριψε 4 1/2 αεροπλάνα σε μία ημέρα, πράγματι με έχει συνεπάρει. Είναι τόσο ζωντανή που σε βάζει μέσα στη σκηνή της δράσης, λες και έχεις κάνει ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και βρίσκεσαι εκεί. Το ζεις μαζί του!
Αν μάλιστα διαβάσεις την αναφορά, παρατηρώντας επίσης τον πραγματικά εκπληκτικό πίνακα του Γεωργίου Μώρη, που φιλοτέχνησε ως δώρο (υπό μορφή σχεδίου σε μολύβι) στην κόρη του Έλληνα άσου, Jill Plagis, τότε έχεις και την εικόνα μπροστά σου. Δεν είναι τυχαίο ότι η αναφορά και ο πίνακας αυτός είναι το θέμα του εξωφύλλου του Β’ Τόμου.
Ποια είναι τα συναισθήματα, όταν συναντάς έναν πιλότο, ο οποίος πριν 70+ χρόνια πολέμησε στους αιθέρες;
Θα μπορούσα να τα παρομοιάσω με τα συναισθήματα ενός μικρού παιδιού που μόλις έχει πάρει το δώρο του από τον Άγιο Βασίλη.
Οι ερωτήσεις μου και οι απαντήσεις τους είναι η διαδικασία του ξετυλίγματος. Η συγγραφή της ζωής του και της καριέρας του με τη βοήθειά του, η δημιουργία της πλάγιας όψης του αεροπλάνου του και η απεικόνιση μίας σημαντικής στιγμής της δράσης του, σε ένα πίνακα, ψηφιακό ή σε καμβά, με βάση τις αναμνήσεις του, είναι ίδια με τη στιγμή που ανακαλύπτεις το περιεχόμενο, το ίδιο το δώρο.
Τι θυμάσαι πιο έντονα από αυτά που σου είπαν συγγενείς κάποιου πιλότου και γιατί;
Εκείνο που θυμάμαι πάντα δεν έχει να κάνει με τον πιλότο αυτόν καθαυτόν και την επιχειρησιακή του δράση, αλλά με το ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ το κάνεις αυτό; ΓΙΑΤΙ σε ενδιαφέρει η ιστορία του και ΓΙΑΤΙ θέλεις να τον τιμήσεις γράφοντας γι΄αυτόν στο βιβλίο σου;
Τις απαντήσεις ωστόσο δεν τις δίνω εγώ.
Εγώ τους δίνω την αφορμή για να απαντήσουν οι ίδιοι στα ερωτήματα αυτά. Και πάντα κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, όλοι όσοι με βοήθησαν ήδη είχαν απαντήσει πρώτοι στα παραπάνω ερωτήματα.
Πόσο δύσκολη είναι η έρευνα στα αρχεία και ποιοι σας βοήθησαν;
Η έρευνα στα Αμερικανικά αρχεία και τα Βρετανικά αρχεία είναι σχετικά εύκολη και τα βασικά αρχεία μπορούν να παραγγελθούν και μέσω διαδικτύου.
Ωστόσο για να εμβαθύνεις απαιτείται επίσκεψη σε αυτά. Επειδή αυτό είναι αδύνατον, προσλαμβάνουμε επαγγελματίες ερευνητές που έχουν άδεια πρόσβασης στα αντίστοιχα ιδρύματα, και κατευθύνοντάς τους με όσο το δυνατόν πληρέστερα στοιχεία ανακαλύπτουμε τα επιθυμητά αρχεία, είτε πρόκειται για προσωπικούς φακέλους, είτε για αναφορές Μοιρών και φωτογραφικό υλικό.
Σημαντική παράμετρος για την ανάκτηση των φακέλων, είναι η έγγραφη άδεια των συγγενών των πιλότων.
Επιπλέον είχαμε την τύχη να βοηθηθούμε από σπουδαίους ερευνητές και συγγραφείς του χώρου της αεροπορικής ιστορίας. Για τους γνωρίζοντες, τα ονόματα Carl Molesworth, Steve Nichols, Frederic Galea, Brian Cull, Jonathan Berstein, Paul Love, Robert Watkins, Peter Randal, Nigel Julian και πολλοί ακόμα.
Πολύτιμη βοήθεια μας παρείχαν επίσης γνωστοί συλλέκτες όπως οι Jack Cook και Chad Barnes, συλλέκτες με νοοτροπία που απέχει έτη φωτός από την αντίστοιχη δικών μας στην Ελλάδα.
Οι άνθρωποι αυτοί αγκάλιασαν την προσπάθειά μας, παρότι μη αγγλόφωνη έκδοση, και μας βοήθησαν τόσο με φωτογραφικό υλικό όσο και αρχειακό υλικό από τις δικές τους έρευνες.
Πραγματικά είμαστε υπόχρεοι απέναντί τους. Σε γενικές όμως γραμμές πρόκειται για ένα ακριβό σπορ αφού η έρευνα είναι πολυέξοδη, ωστόσο ιδιαίτερα ανταποδοτική όταν βλέπεις το αποτέλεσμα, δηλαδή την έκδοση ενός βιβλίου.
Ήδη έχουν εκδοθεί 2 τόμοι και αισίως πάτε για τον 3ο. Τι άλλο να περιμένουμε;
Τον τέταρτο, τον πέμπτο, τον έκτο, το έβδομο και ούτω καθεξής. Αρκεί να υπάρχει ο χρόνος και οι πόροι. Τόσο απλά!
Έχετε λάβει κάποιο σχόλιο αναγνώστη/συγγενή/βετεράνου που να σας έκανε περήφανους για συγκεκριμένο λόγο;
Πολλά. Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιο, ωστόσο η παραδοχή των συγγενών ότι μέσα από την έρευνά μας (και κατ΄επέκταση τη δική τους έρευνα στα δικά τους αρχεία) και το βιβλίο μας γνώρισαν καλύτερα και βαθύτερα, τον άνθρωπό τους, ανακαλύπτοντας πράγματα που πιθανόν δεν ήξεραν, μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους.
Δε νομίζω ότι μπορώ να μεταφέρω τη συγκίνηση, είναι καλύτερο οι αναγνώστες να εισέλθουν στην ιστοσελίδα μας και να οδηγηθούν στην υποσελίδα μας.
Εκτός των συγγραφέων, σημαντική είναι η προσφορά των ανθρώπων οι οποίοι με την τέχνη τους έδωσαν ζωή στην έρευνά μας. Πρώτος απ΄όλους ο φίλος μου ο Bertrand Brown από τη Γαλλία. Είναι ο άνθρωπος με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Gaetan Marie, ο άνθρωπος που μου σχεδιάζει τις πλάγιες όψεις των αεροπλάνων (γνωστές ως profiles) με τα οποία πέταξαν οι Έλληνες σε Ξένα Cockpit αλλά και οι αντίπαλοί τους.
Στο τομέα των ψηφιακών πινάκων οι εξαίρετοι Αντώνης Καρύδης και Αναστάσιος Πολυχρόνης , με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους σε ξένες εκδόσεις και εξώφυλλα εταιρειών πλαστικών μοντέλων.
Στο ελεύθερο σχέδιο πάνω σε καμβά και στη χρήση μολυβιού, λαδιών ο πολύ καλός μου φίλος και επίσης παθιασμένος με την έρευνά μας, ζωγράφος αεροπορικών θεμάτων, Γεώργιος Μώρης
Ο Γιώργος από τον Β΄Τόμο και ένθεν θα καλλιτεχνεί αποκλειστικά τα εξώφυλλα μας, αλλά και ορισμένα από τα εσώφυλλα. Επιπλέον ζωγραφίζει τους πίνακες τους οποίους δωρίζουμε στους συγγενείς των χειριστών τους οποίους έχουμε την τιμή να γνωρίζουμε από κοντά, κάνοντας ήδη την αρχή από την οικογένεια Plagis και Lambros.
Η ομάδα αυτή συνεπικουρείται και από άλλους φίλους και συνεργάτες όπως ο Μάρκος Δανέζης και ο Γεώργιος Σανταμούρης.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αποκαλύψω μέσω του www.ww2wrecks.com, ότι ο πλέον αναγνωρίσιμος αεροπορικός ζωγράφος sir Kώστας Καββαδίας, θα μας κάνει την τιμή να συμμετάσχει στον επόμενο τόμο με ένα δικό του πρωτότυπο έργο! Οι συστάσεις βεβαίως είναι περιττές.
Η εκδόσεις μας δεν θα ήταν δυνατές να γίνουν αν δεν υπήρχαν Δημόσιοι Φορείς, Εταιρείες, Σύλλογοι και ιδιώτες οι οποίοι πίστεψαν τη θέληση των συγγραφέων να δημοσιοποιήσουν την πολυετή τους έρευνα.
Η βοήθειά τους ήταν καθοριστική, τόσο όσον αφορά την κάλυψη των εξόδων για την εκτύπωση του βιβλίου όσο και την κάλυψη εξόδων που αφορούσαν την έρευνα αυτή καθ΄αυτή (όπως για παράδειγμα τα έξοδα δημιουργίας των πλάγιων όψεων και των πινάκων). Ευχαριστούμε και πάλι θερμά όλους όσους μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας και να διασώσουμε ένα κομμάτι της άγνωστης μέχρι τώρα αεροπορικής μας ιστορίας.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στους εξής:
Eλληνική Δημοκρατία – Περιφέρεια Ηπείρου – Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου
Σύλλογος Ιστορικών Αεροσκαφών Μίνωα Κυριακού
Tσομώκος Α.Ε.
Lockheed Martin Αeronautics
Μiltech Hellas SA
Intracom Defense Systems
Eagle Aviation Publishing – Ιωάννης Λέκκας
Geomatics Α.Ε.
Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας «Αναχαίτιση»
- Θεοδοσιάδης Α.Ε.
Ι. Παπαγεωργίου Α.Ε.
BPD Ανελκυστήρες EΠΕ
Elidjon Duro
ΝVP AE Τεχνική Εταιρεία
Macar Fine Products
Νικόλαο Βασιλόπουλο
Alice STAR Paloulian
O A’ & B’ TOMOΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΘΕΙ ΟΝLINE
ΑΠΟ ΤΟ www.discounthobbyzone.com ΤΟΥ Κ. ΚΩΣΤΑ ΚΟΚΚΟΤΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ κ.ΙΩΑΝΝΗ ΛΕΚΚΑ
ΑΠΟ ΤΟ https://www.aviation-bookshop.com
ΑΠΟ ΤΟ http://www.aviationbookcentre.com
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΥ http://www.greeks-in-foreign-cockpits.com
A’ TOMOΣ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΑ COCKPIT: Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΙΛΟΤΩΝ KΑΤΑΔΙΩΚΤΙΚΩΝ ME THN USAAF KAI THΝ RAF, 1940-1945.
H ιστορία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν είναι τόσο διαδεδομένη στο ευρύ κοινό, σε σχέση με την αντίστοιχη ιστορία του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Η ιστορία όμως των εκατοντάδων Ελληνικής καταγωγής πιλότων, στις τάξεις των συμμαχικών αεροποριών, όπως της USAAF και της RAF παραμένει ουσιαστικά άγνωστη, πέραν ελαχιστότατων εξαιρέσεων.
Το βιβλίο αυτό για πρώτη φορά στην Ελληνική βιβλιογραφία παρουσιάζει τη δράση δέκα πιλότων που τίμησαν όχι μόνο την πατρίδα στην οποία γεννήθηκαν αλλά και την πατρίδα των προγόνων τους, έχοντας πλήρη συνείδηση της Ελληνικότητας της καταγωγής τους. Οι συγγραφείς φιλοδοξούν οτι ο συγκεκριμένος τόμος είναι μόνο η αρχή, προκειμένου όλοι αυτοί οι ήρωες να καταγραφούν και να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία. Ευχή τους είναι, η ζωή και η δράση τους να εμπνεύσουν τις επόμενες γενεές και ειδικότερα τους νυν και μελλοντικούς Έλληνες πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Συγγραφείς: Δημήτριος Βασιλόπουλος / Κυριάκος Παλουλιάν / Γεώργιος Χαλκιαδόπουλος
Έκδοση: Eagle Aviation (2014)
ISBN: 978-6188137608
Περιγραφή: Σελ. 330, σκληρό εξώφυλλο, μέγεθος Α4. 435 φωτό, 48 έγχρωμες πλάγιες όψεις, 11 ψηφιακοί πίνακες, 4 ελαιογραφίες ξένων καλλιτεχνών, 18 μοιρόσημα, πίνακες καταρριψεων.
B’ TOMOΣ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΑ COCKPIT: Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΙΛΟΤΩΝ KΑΤΑΔΙΩΚΤΙΚΩΝ ME THN USAAF THΝ RAF ΚΑΙ ΤΗΝ RCAF, 1940-1945 – ΤΟΜΟΣ 2.
Μέσα από τις 520 σελίδες του Β’ τόμου, παρουσιάζεται η δράση επτά ακόμη ελληνικής καταγωγής πιλότων καταδιωκτικών, που πολέμησαν πάνω από την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την Κίνα, κατά το Β’ ΠΠ. Μεταξύ αυτών, ο πρώτος τη τάξει Έλληνας άσος με 16 καταρρίψεις, John Agorastos Plagis, με πολλές ανέκδοτες φωτογραφίες και μαρτυρίες, οι οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία αεροπορικής ιστορίας.
Τον Λήμνιο άσο συμπληρώνουν τα κεφάλαια που αφορούν στους Richard Demetriadi (με δράση στη Μάχη της Γαλλίας και της Αγγλίας), Harry Zavakos και James Vurgaropulos (με δράση πάνω από το μέτωπο της Κίνας) και τέλος τους Theodore Lambros, William Manos και George Kouris (με δράση πάνω από τη Νορμανδία και τη ΒΔ Ευρώπη).
Τα κείμενα συνοδεύουν πολλές ανέκδοτες φωτογραφίες από τα προσωπικά άλμπουμ των πιλότων. Την ιστορική έρευνα πλαισιώνουν ελαιογραφίες, σκίτσα με μολύβι, ψηφιακοί πίνακες και έγχρωμα προφίλ των καταδιωκτικών που πετούσαν οι ελληνικής καταγωγής χειριστές αλλά και ορισμένοι εκ των αντιπάλων τους.
Για ακόμα μία φορά, η πολυετής έρευνα των συγγραφέων, όχι μόνο απέδωσε καρπούς αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες τους με το αποτέλεσμα. Κρατώντας το ίδιο format και ποιότητα εκτύπωσης, αλλά έχοντας ανεβάσει τον πήχυ σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο και τις εικονογραφήσεις, το βιβλίο δείχνει ακόμα πιο εντυπωσιακό (σε αυτό συμβάλλουν οι 190 επιπλέον σελίδες σε σχέση με τον Α΄Τόμο) !
Συγγραφείς: Δημήτριος Βασιλόπουλος / Κυριάκος Παλουλιάν / Γεώργιος Χαλκιαδόπουλος
Έκδοση: Eagle Aviation (2017)
ISBN: 978-6188137691
Περιγραφή: Σελ. 520, σκληρό εξώφυλλο, μέγεθος Α4, 560 φωτό, 42 έγχρωμες πλάγιες όψεις, 8 ψηφιακοί πίνακες, 5 ελαιογραφίες, πίνακες αποστολών και καταρρίψεων.