
Top2Bottom: Η σπηλαιοκατάδυση στην Ελλάδα
Interviews
By Pierre Kosmidis
Photos and videos by Top2Bottom
H Ελλάδα διαθέτει μοναδικό ενάλιο πλούτο, με τις ακτογραμμές, το πλούσιο υποβρύχιο περιβάλλον, τα ναυάγια και την πληθώρα θαλάσσιας ζωής, παρά τις έντονες πιέσεις από ανθρωπογενείς παράγοντες.
Ωστόσο, η υποβρύχια Ελλάδα παραμένει ακόμα εν πολλοίς ανεξερεύνητη και στο εξωτερικό παραμένει ακόμα άγνωστη, σε αντίθεση με χώρες που έχουν αξιοποιήσει τον καταδυτικό τουρισμό, όπως η Μάλτα ή η Κροατία, ή ακόμα και η Αίγυπτος, η οποία όμως επλήγη ανεπανόρθωτα από τις ένοπλες επιθέσεις που σημειώνονται κάθε τόσο στα τουριστικά θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας ή της ευρύτερης χερσονήσου του Σινά.
Μια ελληνική καταδυτική ομάδα, η Top2Bottom, φιλοδοξεί να… ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα και να προβάλλει διεθνώς μια μορφή αυτόνομης κατάδυσης, η οποία απευθύνεται σε ειδικά εκπαιδευμένους αυτοδύτες, τη σπηλαιοκατάδυση.
Το www.ww2wrecks.com δίνει το λόγο στον κ. Ανδρέα Ανδρικόπουλο, ώστε να μας εξηγήσει, μέσα από τα δικά του λόγια, το στόχο της ομάδας Top2Bottom, αλλά και να μας βοηθήσει να… καταδυθούμε -έστω από την άνεση της οθόνης του υπολογιστή μας- στο πανέμορφο υποβρύχιο σπήλαιο της Αμφιτρίτης μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου, στη βραχονησίδα Παντερονήσι.
Ποιος ο στόχος του πρότζεκτ και ποια η έμπνευσή σας;
Κύριος στόχος της αποστολής μας ήταν να κάνουμε την Ελλάδα γνωστή ως ένα μοναδικό προορισμό για σπηλαιοκατάδυση, μέσω της εξωστρέφειας προς την διεθνή καταδυτική κοινότητα.
Το υποθαλάσσιο σπήλαιο της Αμφιτρίτης μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου, στη βραχονησίδα Παντερονήσι, ήταν το ιδανικό σημείο εκκίνησης.
Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο σπήλαιο για το οποίο δεν υπάρχουν διαθέσιμες ιστορικές πληροφορίες σχετικά με το σχηματισμό ή την ηλικία του σπηλαίου.
Είναι ένα μοναδικό σπήλαιο μέσα στο οποίο ο σπηλαιοδύτης θα έχει την τύχη να απολαύσει εντυπωσιακά σπηλαιοθέματα όπως, ατελείωτες σειρές από σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορα επίπεδα βάθους τα οποία σχηματίστηκαν χιλιάδες χρόνια πριν το σπήλαιο βρεθεί κάτω από την επιφάνεια του Αιγαίου.
Ο εντυπωσιακός διάκοσμος σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα θυμίζει πολύ έντονα στον «επισκέπτη» εικόνες από τυπικά σπήλαια της Καραϊβικής και του Μεξικού. Το σπήλαιο είναι αχανές με την οροφή του σπηλαίου καλυμμένη με λεπτούς σταλακτίτες.
Εντυπωσιακές κουρτίνες και κολώνες με πάνω από 15μ. ύψος συμπληρώνουν την εικόνα του σπηλαίου.
Δύο από τα πιο σημαντικά και μοναδικά χαρακτηριστικά αυτού του σπηλαίου είναι οι κοιλάδες και οι γκρεμοί από «λευκό χιόνι» αποτέλεσμα της εναπόθεσης ασβεστολιθικού ιζήματος στο πέρασμα των χιλιετιών και η σκουρόχρωμη επικάλυψη των σπηλαιοθεμάτων στο σύνολο του σπηλαίου.
Ο συνδυασμός της αφοσίωσης και της αγάπης μας για το αντικείμενο έδωσαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που καρπός της ήταν η πρόσκληση μας από το ιδρυτικό μέλος του tekDIVE EUROPE, κ. Stefan Panis, με αποτέλεσμα να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα, για πρώτη φορά σε συνέδριο τέτοιας εμβέλεια και να παρουσιάσουμε, το έργο μας και μέσα από αυτό την κατάδυση στην Ελλάδα, στις 28 και 29 Οκτωβρίου 2017 στο Βέλγιο.
Από ποιους αποτελείται η ομάδα και τι καθήκοντα έχει ο καθένας;
Η ομάδα μας είναι αποτέλεσμα της συνάντησης ανθρώπων από διάφορους επιστημονικούς κλάδους παθιασμένους με το αντικείμενο.
Οι οποίοι ένωσαν την αγάπη τους για τη φύση και τα κοινά τους πιστεύω στο να δράσουν και να είναι πρωτοπόροι για να εξωτερικεύσουν, μοιράσουν την αποκτωμένη γνώση στους «έξω».
Μια έμπειρη ομάδα από εκπαιδευμένους σπηλαιοδύτες, εκπαιδευτές, επιστήμονες, φωτογράφους, κινηματογραφιστές, συνθέτες, συγγραφείς και προγραμματιστές συνθέτουν τις δεξιότητες τους και με την χρήση τεχνολογίας αιχμής επιχειρούν για το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Η ομάδα μας εξειδικεύεται στην εξερεύνηση, την κινηματογράφηση και το μοντάζ, με σκοπό την δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας και αποτελέσματος που στοχεύει τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην υποβολή εκθέσεων για την επιστημονική κοινότητα. Με κυριότερο όλων των στόχων να μάθει το ευρύ κοινό τι είναι η σπηλαιοκατάδυση και ποια η παγκόσμια σημασία της.
Ο κύριος κορμός της ομάδας μας αποτελείται από τους:
Στρατής Καστρισιανάκης (επαγγελματίας φωτογράφος, εκπαιδευτής σπηλαιοκατάδυσης),
Ανδρέας Ανδρικόπουλος (βαθυδύτης, εξερευνητής),
Νικόλας Μαργαρίτης (χημικός, υποβρύχιος κινηματογραφιστής),
Matteo Ratto (προγραμματιστής, εκπαιδευτής τεχνικής κατάδυσης και σπηλαιοκατάδυσης),
Βασίλης Τσιαίρης (αρχαιολόγος, υποβρύχιος κινηματογραφιστής, εκπαιδευτής κατάδυσης) και
Αλέξανδρος Χαριτάκης (σκηνοθέτης, μουσικός).
Η Ελλάδα ως προορισμός σπηλαιοκατάδυσης. Τι έχει να προσφέρει και πως μπορεί να αξιοποιηθεί;
Η Ελλάδα φημίζεται για τα ιστορικά της ναυάγια, το εύκρατο κλίμα, την ιδανική θερμοκρασία και την εξαιρετική ορατότητα των νερών της. Στοιχεία που προσελκύουν δύτες αναψυχής και ναυαγιοδύτες από όλο τον κόσμο.
Από την άλλη μεριά, στην Ελλάδα συναντάμε περισσότερα από 8.000 σπήλαια, χερσαία και υποθαλάσσια.
Η σπηλαιοκατάδυση είναι ένα νέο πεδίο δράσης στον τομέα του τουρισμού που μπορεί να αποφέρει σημαντικότατα οφέλη στην χώρα μας καθώς απευθύνεται συνήθως σε υψηλού βιοτικού επιπέδου επισκέπτες που αναζητούν το σπάνιο και το μοναδικό.
Στοιχεία που η χώρα μας διαθέτει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό και θα μπορούσα να πω ότι συνδυάζει την άγρια ομορφιά των Ευρωπαϊκών σπηλαίων με την απαράμιλλη γοητεία των σπηλαίων του Μεξικού και της Καραϊβικής.
Αυτά δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της πλούσιας γεωλογικής δομής και της φυσικής ιστορίας της περιοχής που σχηματίζεται τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά.
Σε πολλά από αυτά τα σπήλαια έχουν βρεθεί ίχνη φωτιάς, οστά, τοιχογραφίες, σκεύη, κοσμήματα καθώς και μια σειρά από άλλα ευρήματα που πιστοποιούν την ανθρώπινη παρουσία από πολύ νωρίς.
Πολλά από αυτά είναι ακόμα ανεξερεύνητα.
Επόμενοι στόχοι, πρωτοβουλίες και πρότζεκτ;
Μέσα σε αυτόν τον 1½ χρόνο ύπαρξης και λειτουργίας της ομάδας έγιναν πολλά βήματα με θετικό πρόσημο.
Στόχος μας ήταν πάντα και παραμένει η ανάδειξη των Ελληνικών σπηλαίων και η μοναδικότητά τους.
Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να κάνουν ακόμα πιο ελκυστική την ιδέα της Ελλάδας ως ενός προορισμού ειδικού ενδιαφέροντος με όλα τα οφέλη που απορρέουν από αυτό.
Η ομάδα μας βρίσκεται σε επαφές με σπηλαιολογικές ομάδες του εξωτερικού που έχουν εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για συνεργασία. Η παρουσία μας στο Βέλγιο σύσφιξε αυτές τις σχέσεις και σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε περισσότερα.
Αφουγκραζόμενοι τον θετικό αντίκτυπο που είχε η συμμετοχή της ομάδας μας στο TekDive Europe 2017, θα συνεχίσουμε τις επαφές μας και την παρουσία μας και σε άλλες μεγάλες διεθνείς εκθέσεις και μελλοντικά συνέδρια.
Συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια. Ποιες οι εντυπώσεις σας, αλλά και οι αντιδράσεις δυτών από άλλες χώρες;
Η συμμετοχή μας στο διεθνές συνέδριο TekDive 2017 του Βελγίου μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις για το πώς η παγκόσμια Τεχνική – Σπηλαιοκαταδυτική κοινότητα επικοινωνεί, παρουσιάζει και δημιουργεί συνεργασίες.
Εκεί, ο επισκέπτης ήταν σε θέση να παρακολουθήσει περισσότερες από 20 παρουσιάσεις αποστολών σε ναυάγια και σπήλαια από όλο τον κόσμο με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου.
Νοιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση να παίρνουμε τα εύσημα από μεγάλα ονόματα του χώρου και να μας συγχαίρουν για το υψηλής ποιότητας υλικό που παρουσιάσαμε και να αναζητούν μελλοντικές συνεργασίες.
Η πιο χαρακτηριστική αντίδραση από όλους σχεδόν ήταν η έκπληξη στα πρόσωπά τους, βλέποντας το σπήλαιο της Αμφιτρίτης. Δεν πίστευαν ότι αυτό που αντίκριζαν βρίσκεται στην Ελλάδα και όχι σε κάποιον εξωτικό προορισμό.
Το ντοκιμαντέρ και η υλοποίησή του. Ποιος ο στόχος του και ποια τα επόμενα βήματά σας;
Το ντοκιμαντέρ και η υλοποίηση του ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τα περισσότερα από τα μέλη της ομάδας μας.
Στο ντοκιμαντέρ θέλαμε εκτός από την αμιγώς καταδυτική να δώσουμε και μια άλλη διάσταση. Αποφασίσαμε να δείξουμε την δύναμη της ανθρώπινης υπόστασης, αφού πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλοι μας δεν θα πρέπει να προσφέρουμε μόνο την παρουσία μας γύρω μας, αλλά να εμπνέουμε με το παράδειγμα μας.
Μέσα από αυτή την λογική θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε υψηλής ποιότητας υλικό που θα αναδεικνύει τη χώρα μας και θα πρεσβεύει τα ιδανικά μας. Για το σκοπό αυτό είμαστε σε συνεχή αναζήτηση χορηγών, συνοδοιπόρους στο όραμα μας.
Δείτε περισσότερα:
http://top2bottom.tech
https://www.facebook.com/T2B.DivingTeam/
https://www.instagram.com/top2bottomtech/?hl=en
https://vimeo.com/240272381