Όταν η Ιστορία ζωντανεύει: Αναβιωτές στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών θυμίζουν το παρελθόν

Interviews, Then and Now, WW2, WW2 in Greece

By Pierre Kosmidis

Φωτογραφίες και πληροφορίες από τον κ. Στέφανο Σκαρμίντζο, δημοσιεύονται κατόπιν αδείας

13

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους επισκέπτες του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και κυρίως τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το παρελθόν, έλαβαν οι ομάδες αναβιωτών “Kampfgruppe ‘Süden” και “Ιερός Λόχος ’42-’45, ομάδα Ιστορικής αναπαράστασης”. 

2

Στους χώρους του Μουσείου, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αναβιωτές ντυμένοι με ιστορικά ακριβή αντίγραφα στολών του Ελληνικού Στρατού του 1940 αλλά και του Άξονα κυκλοφορούσαν στην αίθουσα με τα εκθέματα του Β’ Παγκοσμίου, δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους επισκέπτες του Μουσείου να δουν από κοντά τον εξοπλισμό των στρατιωτών της εποχής εκείνης.

4

Όπως επισημαίνει ο ιστορικός, με μεταπτυχιακο στη Στρατιωτική Ιστορία από το πανεπιστήμιο του Wolverhampton κ. Στέφανος Σκαρμίντζος “σε πολλά μουσεία αλλά και σχολεία του εξωτερικού οργανώνονται διαδραστικές εκδηλώσεις, όπου το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει αναβιωτές να δείχνουν τεχνικές μάχης του παρελθόντος ή κατασκευές υλικών με τον παραδοσιακό τρόπο”.

6

Η εκδήλωση ήταν διαδραστική, καθώς με τα από μια μικρή εισαγωγή σχετική με τις στολές του πολέμου το κοινό είχε τη δυνατότητα να ρωτήσει τους αναβιωτές λεπτομέρειες και να πιάσει στα χέρια του τα αντίγραφα των όπλων της περιόδου.

Το www.ww2wrecks.com απευθύνθηκε στον κ. Σκαρμίντζο, προκειμένου να αποτυπώσει μια εναργέστερη εικόνα για αυτή την εκδήλωση, αλλά και να καταγράψει τα κίνητρα των αναβιωτών, καθώς πολλές φορές -άδικα είναι η αλήθεια, καθώς η αναβίωση δε σημαίνει απαραίτητα και την υιοθέτηση των ακραίων ιδεολογιών που προκάλεσαν τόσα δεινά- η εμφάνισή τους με γερμανικές στολές, προκαλεί ποικίλλα αρνητικά σχόλια, λόγω του ερεβώδους παρελθόντος και των αρνητικών συνειρμών που προκαλούν τα ναζιστικά σύμβολα.

10

“Η αγάπη για την ιστορία και τη παράδοση, η εθελοντική προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης, η εκτίμηση και η κατανόηση της ιστορίας είναι τα βασικά κίνητρα των αναβιωτών” σημειώνει ο κ. Σκαρμίντζος και συμπληρώνει:
12
“Οι στολές αποτελούν πιστά αντίγραφα. Πηγές τεκμηρίωσης είναι τα μουσειακά εκθέματα κα τα ιστορικά βιβλία, αλλά και κινηματογραφικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα, όταν μιλάμε για τον 20ο αιώνα. Οι ελληνικές στολές κατασκευάζονται στη χώρα μας, ενώ οι στολές του εχθρού αγοραζονται από διαδικτυακά καταστήματα του εξωτερικού.”
8

Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τους αναβιωτές και τα αντίγραφα των στολών και των όπλων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ρώτησαν λεπτομέρειες για τις στολές και τη χρήση των όπλων. Η όλη εμπειρία κρίνεται θετική, γιατί μέσω των αναβιωτών οι μαθητές με τις ερωτήσεις τους φάνηκε ότι έδειξαν ενδιαφέρον για το παρελθόν”, καταλήγει ο κ. Σκαρμίντζος.   

7