Ιωάννης Κατσαρός, ο μαχητής των αιθέρων: Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του Έλληνα αεροπόρου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
WW2, WW2 in Greece, WW2 WrecksBy Pierre Kosmidis
Φωτογραφικό αρχείο κ. Άγγελου-Στέφανου Μωραΐτη, δημοσιεύεται αποκλειστικά στο www.ww2wrecks.com κατόπιν της έγγραφης άδειάς του
ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥ ΜΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Αφιερώνεται στη μνήμη του Ιωάννη Κατσαρού και όλων των Ελλήνων που πολέμησαν για την Ελευθερία.
Το φωτογραφικό αρχείο του πιλότου της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας Ιωάννη Κατσαρού, μεγάλης ιστορικής αξίας, έρχεται στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, χάρη στον ερευνητή και συλλέκτη Άγγελο-Στέφανο Μωραΐτη.
Μέσα από τις φωτογραφίες του Ιωάννη Κατσαρού, μπορούμε να δούμε τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι Έλληνες, ιπτάμενοι και προσωπικό εδάφους, αλλά και σπάνιες στιγμές μακριά από τα πεδία των μαχών.
Το αφιέρωμα αυτό στον Ιωάννη Κατσαρό, ο οποίος επέζησε της λαίλαπας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποστρατεύθηκε με το βαθμό του αντιπτεράρχου, είναι ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι όρθωσαν το ανάστημά τους στους κατακτητές και πολέμησαν για την Ελευθερία.
Πολλοί από αυτούς, δεν έζησαν να δουν την Ελλάδα και πάλι ελεύθερη, η θυσία τους όμως δεν πρέπει να ξεχαστεί, όπως και οι αγώνες όλων όσοι, σε δύσκολες συνθήκες, πολέμησαν για μια ελεύθερη Ελλάδα.
Ο Ιωάννης Κατσαρός συμμετείχε στην τελευταία αερομαχία της ΕΒΑ, στα Τρίκαλα, στις 15 Απριλίου του 1941 πετώντας με ένα Gloster Gladiator και μετά τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας, άρχισε η Οδύσσειά του, η οποία τον έφερε αρχικά στη Μέση Ανατολή και εν συνεχεία στη Βόρεια Αφρική, όπου συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Άξονα, αλλά και σε αεροπορικές επιδρομές κατά των Γερμανών στην Κρήτη.
Αεροπόροι, όπως ο Ιωάννης Κατσαρός, ανήκαν σε μια δράκα πολεμιστών, οι οποίοι κατάφεραν με τους αγώνες και τις θυσίες τους να κρατήσουν ψηλά τα ελληνικά χρώματα και να στείλουν το μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι οι Έλληνες μάχονται και θυσιάζονται για ιδανικά, όπως η Ελευθερία, ακόμα και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα πατρογονικά τους εδάφη.
Ήδη από τον Οκτώβριο του 1941, λίγους μόλις μήνες μετά την ολοκληρωτική κατοχή της Ελλάδας από τον Άξονα, στην αεροπορική βάση της RAF στο Aqir της Μέσης Ανατολής (στο σημερινό Ισραήλ), ο υποσμηναγός Ιωάννης Κατσαρός αναλαμβάνει αξιωματικός πληροφοριών της νεοσύστατης 335 Μοίρας Διώξεως.
Σύμφωνα με την ιστορία της Μοίρας, οι πρώτοι πιλότοι της ήταν στελέχη της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας που είχαν σταλεί στο Ιράκ από το 1940 για να εκπαιδευτούν από τους Βρετανούς, καθώς και αρκετοί πιλότοι που κατέφυγαν στην περιοχή μετά την κατάληψη της Ελλάδας, για να συνεχίσουν τον αγώνα ως την απελευθέρωση της χώρας.
Η Μοίρα εφοδιάστηκε με τα μαχητικά αεροσκάφη Hurricane-IIB στην αρχή, και μετά με τα Hurricane-IIC και υπαγόταν στην 339 Πτέρυγα Μάχης της RAF.
Κατά την διάρκεια της παραμονής της στην Μέση Ανατολή, επιχειρώντας από πρόχειρα αεροδρόμια, συμμετείχε σε αποστολές προστασίας νηοπομπών.
Τη ρουτίνα των αποστολών αυτών, διέκοψε ο επιτυχής βομβαρδισμός και πολυβολισμός από χαμηλό ύψος του Ιταλικού στρατηγείου της Λιβύης που πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1942, για να εορτασθεί και η επέτειος, μετά τις επίμονες αιτήσεις και τα έντονα διαβήματα των ελληνικών πληρωμάτων προς τους Βρετανούς.
Στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η 335 Μοίρα έχασε 18 πιλότους πραγματοποιώντας 5555 εξόδους, διάρκειας 8500 ωρών πτήσης και άλλες 12000 ώρες πτήσης για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Το Φεβρουάριο του 1943 σχηματίζεται και η 336 Μοίρα Διώξεως, στην οποία ο Σμηναγός πλέον Ιωάννης Κατσαρός αναλαμβάνει διοικητής του δεύτερου σμήνους της.
Σύμφωνα με την ιστορία της Μοίρας συγκροτήθηκε στο Αλμάζα της Αιγύπτου στις 25 Φεβρουαρίου 1943 και αρχικά εξοπλίστηκε με 21 Hurricane IIc.
Πήρε μέρος σε επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Β. Αφρική, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και την κατεχόμενη Ελλάδα.
Από τον Οκτώβριο του 1943 έως τον Μάρτιο του 1944 το Hurricane αντικαταστάθηκε από το Spitfire MK Vc και μερικούς μήνες αργότερα η Μοίρα μετακόμισε στην Ιταλία.
Η 14 Νοεμβρίου 1944 ήταν η ημέρα που η Μοίρα άφησε πίσω της τον Β’ΠΠ για πάντα, καθώς επιτέλους ήρθε στην Ελλάδα. Εκτέλεσε συνολικά 3250 εξόδους, ημέρα και νύκτα, με 12427 ώρες πτήσης.
Η 336 Μοίρα απώλεσε 12 ιπταμένους και είχε 3 αιχμάλωτους πολέμου, ενώ η Royal Air Force την συνεχάρη για την εξαίρετη απόδοσή της.
Το www.ww2wrecks.com απευθύνει θερμές ευχαριστίες στον κ. Άγγελο-Στέφανο Μωραΐτη, για την τιμή και την εμπιστοσύνη στην αποκλειστική δημοσίευση για πρώτη φορά του μοναδικού αυτού αρχείου.