
H ιστορία μιας φωτογραφίας του 1920, από τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο
Κείμενο-τεκμηρίωση: Παναγιώτης Βασιλόπουλος
Φωτογραφία από το αρχείο του www.ww2wrecks.com
Την αναμνηστική αυτή φωτογραφία ταχυδρόμησε ο εικονιζόμενος οπλίτης στους γονείς του από τη Σμύρνη την 7 Σεπτεμβρίου 1920, ως «ενθύμιο του Ευρωπαϊκού πολέμου», χωρίς φυσικά να γνωρίζει ότι ο πόλεμος θα συνεχιζόταν για ακόμη δύο δύσκολα χρόνια.
Ήδη βετεράνος με δύο πολεμικά εξάμηνα που διακρίνονται στο αριστερό του μπράτσο έλαβε σίγουρα μέρος στις επιχειρήσεις του μετώπου της Μακεδονίας ή/και στην εκστρατεία της Ουκρανίας.
Ένα ακόμη στοιχείο που μας δίνει ο οπλίτης είναι ότι ήταν Τεχνίτης Ιης Τάξης, γεγονός που εξηγεί και την οριζόντια ταινία -σιρίτι- που διακρίνεται κάτω από τις γωνίες των «πολεμικών εξαμήνων».
Εδώ βλέπουμε και μια παρατυπία διότι ο κανονισμός φυσικά προέβλεπε οι τεχνίτες ΙΙας τάξεως να έχουν ένα σιρίτι και αυτοί της Ιης δύο σιρίτια, αλλά νομίζω ότι υπάρχει δικαιολογία διότι ενδέχεται η προαγωγή να έγινε μετά τη λήψη της φωτογραφίας και λίγο πριν την αποστολή της στους οικείους.
Η πορτοκαλόχρωμη ταινία -σιρίτι- είχε διαστάσεις, 0,005 μ. πλάτος και 0,10 μ. μήκος.
Η ιστορία μιας φωτογραφίας του 1912, από τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο
Τα επιρραμμάτα του περιλαιμίου όπως και των επωμίων του χιτωνίου ήταν χρώματος «σοκολατόχρουν», σύμφωνα με τον κανονισμό στολών του 1914. Στο πιλήκιο του στο στέμμα θα ήταν από κίτρινη «χρυσοποίκιλτον» κλωστή, ενώ το περίγραμμα του εθνόσημου από λευκή «αργυροποίκιλτον» κλωστή.
Τέλος στη μέση του οπλίτη διακρίνουμε μία φυσιγγιοθήκη υποδείγματος 1908 και δεν θα μπορούσε φυσικά να μην κρατά το τυφέκιο Mannlicher Schonauer Υπ. 1903 (προμήθεια μάλιστα της πρώτης περιόδου) με το κινητό ουραίο ανοικτό με ένα συνδετήρα 5 φυσιγγίων να βρίσκεται στην υποδοχή της περιστροφικής αποθήκης.
Αυτό τη στάση με το τυφέκιο τη συναντάμε σε αρκετές φωτογραφίες και αποτελούσε ίσως την αγαπημένη «μάχιμη» ανάμνηση που ήθελαν να απαθανατίσουν και να διαφυλάξουν οι στρατιώτες στέλνοντας αυτού του είδους τις φωτογραφίες στους οικείους τους.
Making replica wooden weapons: History through the hands of Ilias Katsaros