14 Μαρτίου 1942, ημέρα Σάββατο: Η συντριβή ενός γερμανικού αεροπλάνου στην Κύμη, από τον Στυλιανό Καμπούρη

Photo gallery, WW2, WW2 in Greece, WW2 Wrecks

Έρευνα, κείμενο, φωτογραφίες: Στυλιανός Καμπούρης

14 Μαρτίου 1942, ημέρα Σάββατο.

Ένα γερμανικό βομβαρδιστικό τύπου Junkers 88 A5, σειριακός αριθμός κατασκευής (Wr.Nr.) 8280, απογειώνεται από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας με προορισμό την Λήμνο.

Το πλήρωμα του αεροπλάνου αποτελούν οι:

-Κυβερνήτης, Ανθυποσμηναγός Hans Umschaden από το Linz της Αυστρίας, γεννηθείς στις 29.06.1920.

-Συγκυβερνήτης, Υπαξιωματικός Helmut Lachmund από το Αμβούργο, γεννηθείς στις 24.03.1914.

-Ραδιοναυτίλος- Μηχανικός πτήσεως, Υπαξιωματικός Helmut Plate από το Osnabrück, γεννηθείς στις 26.11.1919.

-Χειριστής οπλικών συστημάτων, Υπαξιωματικός Heinrich Neumaier από την Φρανκφούρτη, γεννηθείς στις 30.04.1921.

Για το συγκεκριμένο αεροπλάνο, υπήρξε μαρτυρία κατοίκου της περιοχής.

Το αεροπλάνο εμφανίσθηκε να πετάει με κατεύθυνση βόρεια-βορειοανατολική, πάνω από την περιοχή Στόμιο και όχι σε μεγάλο ύψος, φλεγόμενο στο πίσω του μέρος.

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία, τον Μάρτιο του 1942 δεν υπήρχε ακόμη οργανωμένη αντίσταση ή μονάδες συμμαχικές στην Εύβοια, συνεπώς το αεροπλάνο προφανώς δεν βλήθηκε αλλά υπήρχε μηχανική βλάβη που οδήγησε στην πυρκαγιά.

Καθώς το αεροπλάνο άρχισε να χάνει ύψος, αποκολλήθηκε η ουρά του ανοικτά του κόλπου της Κύμης, πήρε απότομη κλίση προς τα αριστερά, πέρασε από όλη την ανατολική ακτή της Κύμης και συνετρίβη στα Θαψά, λίγο πάνω από την ακτή.

Το 1942, υπήρχε στο Γυμνάσιο της Κύμης, μονάδα της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, αποτελούμενη από περίπου 50 άντρες, οι οποίοι είχαν ως ευθύνη τους την λειτουργία του ραντάρ παράκτιας επιτήρησης. Τον Μάρτιο και συγκεκριμένα την ημέρα πτώσης του αεροπλάνου, υπήρχε στην Κύμη και μονάδα ειδικών δυνάμεων- Gebirgsjäger, (Ορεινοί Κυνηγοί). Στη σελίδα που ακολουθεί, αποδεικνύεται η αναφορά σχετικά με την μικρή μονάδα της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας που βρισκόταν στρατοπεδευμένη στο γυμνάσιο της Κύμης με σκοπό τον χειρισμό ραντάρ. Η σελίδα προέρχεται από την αναφορά των γερμανικών δυνάμεων που έφτασαν στην Κύμη στις 27 Σεπτεμβρίου του 1943 μετά την συνθηκολόγηση και αποχώρηση των Ιταλών.

. Η σελίδα προέρχεται από την αναφορά των γερμανικών δυνάμεων που έφτασαν στην Κύμη στις 27 Σεπτεμβρίου του 1943 μετά την συνθηκολόγηση και αποχώρηση των Ιταλών.

Υποθέτω ότι το πλήρωμα του αεροπλάνου, επικοινώνησε με την μονάδα στο Γυμνάσιο και τους ενημέρωσε για την βλάβη και την πιθανή επερχόμενη πτώση.

Η μονάδα των Ορεινών Κυνηγών, ξεκίνησε αμέσως την πορεία βόρεια-βορειοανατολικά της Κύμης με την βοήθεια και κατοίκων της περιοχής.

Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν το απόγευμα στα Θαψά μαζί με το νεκρό πλήρωμα.

Την δεκαετία του 80, κάποιο ψαροκάικο, ανέσυρε την ουρά του αεροπλάνου και την άφησε στο λιμάνι της Κύμης.

Η ουρά του γερμανικού βομβαρδιστικού Ju.88 στο λιμάνι της Κύμης. Πηγή Βασίλειος Διακάκης

 

Δεν κατάφερα να βρώ που κατέληξε η ουρά του αεροπλάνου, η οποία δεν ανήκει σε αγγλικό αεροπλάνο, αλλά σίγουρα σε βομβαρδιστικό Ju. 88 A5.

Τα μέλη του πληρώματος ετάφησαν πρώτα στο Κοιμητήριο του Αγ. Ιωάννη στην Χαλκίδα, μέχρι που την δεκαετία του 50 μεταφέρθηκαν τα οστά τους στο γερμανικό νεκροταφείο στην Ραπεντώσα.

Πιστοποιητικό θανάτου του συγκυβερνήτη Helmut Lachmund. Πηγή Tobias Metzner

 

Πιστοποιητικό θανάτου του χειριστή σκοπευτικών Heinrich Neumaier.Πηγή Tobias Metzner

 

Πιστοποιητικό θανάτου του ραδιοναυτίλου Helmut Plate. Πηγή Tobias Metzner

 

Δεν μπόρεσα να βρω το πιστοποιητικό θανάτου του κυβερνήτη Hans Umschaden.

Σε ερώτηση που έκανα σε ομάδα που ασχολείται με τον συγκεκριμένο τύπο αεροπλάνου, γιατί δεν εγκατέλειψαν το αεροπλάνο με τα αλεξίπτωτα, μου απάντησαν ότι είναι πολύ δύσκολο να βγεις από αυτό το αεροπλάνο εάν πάρει κλίση, γιατί η είσοδος και η έξοδος ήταν στην κοιλιά του αεροπλάνου και όχι στο επάνω μέρος.

Κατάφερα να βρω λίγες πληροφορίες, σχετικά με τον υπαξιωματικό και μηχανικό πτήσεως Helmut Plate.

Γεννήθηκε στο Osnabrück στις 26.11.1919. Το πατρικό σπίτι βρισκόταν στην Οδό Belmerstr. 11.

Ο πατέρας του ήταν τορναδόρος και είχε και μία κόρη, την Wilhelmina.

To 1943 ο πατέρας του πεθαίνει, και την ίδια ημέρα γεννιέται η ανιψιά του, της οποίας έδωσαν το όνομα Wilma.

Η Wilma παντρεύτηκε κάποιον με το όνομα Jung και ζούσαν στην πόλη Oberursel Taunus.

Μετά από σχετική επικοινωνία με αρμόδιες υπηρεσίες στη Γερμανία, βρήκα στην διεύθυνση της και με το σκεπτικό ότι θα ήταν η μοναδική από την οικογένεια που θα μπορούσε να μου δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον θείο της, έστειλα επιστολή, εξηγώντας όλη την ιστορία γύρω από την πτώση του αεροπλάνου. Δυστυχώς μετά από περίπου 3 μήνες, το ταχυδρομείο της πόλης με ενημέρωσε έχοντας κολλήσει επάνω στην επιστολή μου μία κίτρινη ταινία, ότι ο παραλήπτης της επιστολής, απεβίωσε στις 26.11. 2015.(Περίεργες συμπτώσεις, η ανιψιά του πέθανε την ίδια ημερομηνία που γεννήθηκε ο Helmut).

Μέχρι στιγμής δεν έχω καταφέρει να βρω άλλους συγγενείς είτε του Helmut Plate είτε των άλλων μελών του πληρώματος, ώστε η έρευνα να ολοκληρωθεί.

Η έρευνα συνεχίζεται.

Η περιοχή της συντριβής του γερμανικού αεροσκάφους, κοντά στην Κύμη Ευβοίας. Πηγή: Google Maps

Σημείωση από το www.ww2wrecks.com: Σύμφωνα με μαρτυρία του κ. Αθανασίου Μουλά “το ουριαίο τμήμα του Ju88 ξαναριχτηκε στην θάλασσα, γιατί αυτός που το έβγαλε, βρήκε το μπελά του. Είχε μεγάλο καΐκι και δεν τον άφηναν να δούλεψει μέχρι να δουν οι αρμόδιοι φορείς τι θα γίνει, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να το ξαναβάλει πάνω στο καΐκι και το ξαναρίξει στη θάλασσα. Αυτά τα ξέρω διότι ήταν φίλος του αδελφού μου”.

Άρα, με βάση την έρευνα του κ. Στυλιανού Καμπούρη και τη μαρτυρία του κ. Αθανασίου Μουλά, το ουριαίο τμήμα του Ju88 βρίσκεται ακόμα κάπου στο βυθό της Κύμης.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανό Καμπούρη: “Τα υπόλοιπα συντρίμμια του αεροσκάφους, βρίσκονται στο σημείο που έπεσε πάνω από την ακτή στην περιοχή Θαψά, μία πανέμορφη περιοχή. Το σημείο λέγεται Χοιροσπηλιά ή Τραγοσπηλιά. Η απόσταση μεταξύ αυτού του σημείου και της ακτής είναι τουλάχιστον 200 μέτρα με μεγάλη κλίση. Συντρίμια του αεροπλάνου, λένε κάποιοι ότι υπάρχουν στη βουνοπλαγιά, αλλά σε εξαιρετικά δύσβατα σημεία. Κάποιοι κτηνοτρόφοι, έχουν συντρίμμια, αλλά δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι είτε να μου τα δείξουν, είτε να με οδηγήσουν στο ακριβές σημείο πτώσης, για να το φωτογραφίσω. Μία γυναίκα μου είχε πεί, ότι το σημείο πτώσης φαίνεται από τα σημάδια που άφησε η σύγκρουση. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς αυτό το σημείο. Προσπάθησα να έρθω σε επαφή με συγγενείς των 4 νεκρών μελών του πληρώματος, αλλά δεν ήταν εύκολο. Να σκεφτείτε ότι στο Osnabruck που γεννήθηκε ο Helmut Plate, βρήκα κάποιον με το ίδιο επίθετο, ο οποίος έχει παλαιοβιβλιοπωλείο, του εξήγησα την ιστορία, αλλά μου είπε πως δεν έχει την παραμικρή ιδέα.”