Battlefield Archaeology: The killing fields of Hill 731, where the Greeks fought against the Italians in 1941, with Andreas Galanos

Interviews, WW2, WW2 in Greece, WW2 Wrecks

By Pierre Kosmidis

Additional info and photos by Andreas Galanos, used by permission

Υψωμα Μπουμπεσι (στηριγμα 731) θεατρο σκληροτατων συγκρούσεων.. Μαζι με 731 μνημονεύεται στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιωτου
Ύψωμα Μπούμπεσι (στήριγμα 731) θέατρο σκληρότατων συγκρούσεων. Μαζί με το 731 μνημονεύεται στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Τα γεγονότα της Εαρινής επίθεσης των Ιταλών τον Μάρτιο του 1941 είναι γνωστά…

 

Αλήθεια είναι γνωστά;

 

Ξέρει ή θυμάται κανείς πλέον ότι σε εκείνη τη στενή λωρίδα Γής επάνω στα υψώματα 731 , 717, Μπούμπεσι, Μπρέγκου Ραπίτ και ανάμεσα τους στη «χαράδρα του Θανάτου» , Πρόϊ Μάθ και Πρόι Βέλες σε ένα μέτωπο 6 χιλιομέτρων το Μάρτιο του 1941 μάτωσε ο ανθός της Ελληνικής και Ιταλικής νεολαίας για 20 ημέρες;

 

Είκοσι Ιταλικές επιθέσεις , 300 πυροβόλα, 200 αεροπλάνα, έξι Ιταλικές Μεραρχίες (άλλες έξι σε εφεδρεία και δράση κατά τη διάρκεια της επίθεσης) απέναντι σε έξι εξαντλημένες , αποδεκατισμένες από τα κρυοπαγήματα Ελληνικές Μεραρχίες που μάχονταν δίχως αναπαμό από την αρχή της εκστρατείας.

 

 

CLICK THE LINKS BELOW TO READ MORE

 

Walking in the forgotten battlefield: Hill 731 through the eyes of Italian researcher Riccardo Iacobini

 

Quota 731: Nemici in vita, fratelli nella morte

 

“Εχθροί στη ζωή, αδέρφια στο θάνατο” – Η αναστήλωση του μνημείου στο ύψωμα 731

 

1

«Η πυκνότης των πυρών υπήρξε εξαιρετική καθ΄όλην την διάρκεια της προπαρασκευής, διαρκεσάσης δύο και ημίσειας ώρας, καθ’ άς 300 πυροσωλήνες έβαλλον περί τα 100.000 βλήματα επί μετώπου 6 χιλιομέτρων»

Ποιό το αποτέλεσμα όλου αυτού του αγώνα; « Το θέαμα μπροστά από το 731 ξεπερνούσε την αντοχή του ανθρώπου.

2

“Σε  όλο το πλάτος της λωρίδας ανάμεσα στο 731 και το 717 , κάπου εκατόν πενήντα μέτρα, τα πτώματα στοιβάζονταν σε σωρούς, εδώ διαμελισμένα , αλλού παραμορφωμένα, με πληγές φοβερές που έχασκαν.

Ήταν αγκαλιασμένα σε συμπλέγματα, Ιταλοί μεταξύ τους ή και με Έλληνες από τις αντεπιθέσεις, σκόρπια μέλη κομμένα, θερισμένα από το πυροβολικό”

3

Το στρατηγικό αποτέλεσμα επίσης γνωστό: Η Ιταλική ηγεσία απέτυχε οικτρά να πετύχει μια νίκη προτού την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα , με ό,τι αυτό πολιτικά συνεπάγεται. Το ανθρώπινο , ίσως ακόμα και σήμερα ανυπολόγιστο.

ο,τι εχει απομεινει απο το ιταλικο μνημειο που ανηγειραν οι συμπολεμιστες των πεσοντων

Μόνο τούτο θα λεχθεί, ο Ιταλικός Στρατός έστησε το Μνημείο των πεσόντων του για την Αλβανική εκστρατεία εκεί επάνω στο αιματοβαμμένο 731….

Σήμερα η μισαλλοδοξία, η ασέβεια και η λήθη το κατέστρεψε μαζί με το Ελληνικό και υπάρχουν απλά κάποια λείψανά τους…

Οι Ελληνικές απώλειες 1196 νεκροί.

Οι Ιταλικές, στο σύνολο νεκρών-τραυματιών- αγνοούμενων, 11.800.

σχeδιαγραμμα της μαχης

Ακόμα και σήμερα τα υψώματα είναι τραυματισμένα από εκείνη την κόλαση του Μαρτίου του 1941, παραμορφωμένα.

Όσα και να γραφτούν  όσα και αν ειπωθούν, μόνο το επιτόπιο αντίκρισμα το τόπου ξυπνά τη Μνήμη.

Τα γεγονότα γράφονται και παραμένουν, το άρωμα όμως της εποχής και η θυσία χάνονται μαζί με την άχνα των ανθρώπων που τα έζησαν.

Είναι χρέος μας στην Ελευθερία να μην αφήσουμε να ξεχαστούν.

το υψωμα βριθει απομειναριων της μαχης

Απόσπασμα από την « Ελληνική Εποποιία 1940-41» του  Άγγελου Τερζάκη για τους υπερασπιστές του 731

«Εκείνοι που στέκονταν τώρα γαντζωμένοι εκεί- απάνω, μέσα στη νύχτα, δεν έμοιαζαν πια με στρατό, δεν έμοιαζαν με πλάσματα ανθρώπινα. Είτανε κάτι σκέλεθρα ντυμένα με κουρέλια, επιδέσμους, φαντάσματα μαυριδερά κι’ αγριεμένα. 

υψωμα 717 διπλα στο 731

Όλο χώμα και ιδρώτα που παγώνει, μάτι γυαλιστερό από την πείνα, την αγωνία, την πάλη με τον Χάρο.

υψωμα Μοναστερο απο οπου παρακουλουθουσε την επιθεση ο Μουσολινι

Σάλευαν σα μεθυσμένα, τα’ αυτιά τους είχανε κουφαθεί από τον πάταγο των κανονιών, τα δάχτυλα τους μούδιασαν στη σκανδάλη του όπλου, που άναψε από τη χρήση.

χαρακωματα ακομα εμφανη στο 731

Ένοιωθαν όμως εκεί-κάτω, πίσω στην Ελλάδα, κάποιες αγαπημένες ψυχές πού στέκονταν και περίμεναν με το νού στον υπερασπιστή τους. Και γύρω, σ΄απέραντο κύκλο , το μεγάλο κόσμο να κοιτάζει με κρατημένη ανάσα ποιο τίμημα καταβάλλει στο πάθος της η ελευθερία και πως θέλει τους μάρτυρές της για να υπάρξει η ανθρωπιά.»

χαρακωματα ακομα πιο εμφανη στο 731