Aviation Art – Αναστάσιος Πολυχρόνης: “Με τις εικόνες μου διηγούμαι ιστορίες”

Interviews, WW2, WW2 in Greece

By Pierre Kosmidis

Artwork by Anastasios Polychronis 

O Αναστάσιος Πολυχρόνης είναι γραφίστας, έχει ασχοληθεί με το στατικό μοντελισμό και πλέον έχει εξελιχθεί -μεταξύ άλλων- σε έναν aviation artist, με έμφαση σε τρισδιάστατα μοντέλα και έργα CG (computer generated).

To www.ww2wrecks.com έθεσε στον κ. Πολυχρόνη ερωτήσεις σχετικές με τη δουλειά του, την έμπνευσή του, αλλά και τους στόχους του, καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά “αυτό που προσπαθώ να κάνω με τις εικόνες μου είναι να διηγούμαι ιστορίες”.

30

Ποιό το έναυσμα για να ασχοληθείς με την εικονογράφηση α/φ του Β’ ΠΠ?
Η αγάπη μου για την Αεροπορική Ιδέα φυσικά. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να δώσω «ζωή», μέσω μιας εικόνας, σε γεγονότα και ιστορίες οι οποίες έχουν σχεδόν ξεχαστεί.

Capture

Γι’αυτό και προτιμώ τα ιστορικά θέματα και όχι τόσο τα μοντέρνα. Ένα F-16 ας πούμε, μπορεί ο καθένας μας να το φωτογραφήσει, όχι όμως και ένα Fairey Battle! Εκεί λοιπόν μπαίνει η δουλειά μου.

aegean_patrol

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο α/φ που είναι το “αγαπημένο” σου και γιατί;
Παλιότερα θα έλεγα το Heinkel He-219, για όλη την απίστευτη τεχνολογία που είχε για την εποχή του. Σήμερα όμως θα πω τα βρετανικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας του Β´ΠΠ και αυτό γιατί, αν και απαρχαιωμένα ήδη κατά την έναρξη του πολέμου, με ελλιπή υποστήριξη και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, το θάρρος, η αποφασιστικότητα και η δεξιοτεχνία των πιλότων του έφεραν απίστευτα αποτελέσματα, πχ την βύθιση του Bismarck.

huckebein

Συνδυάζεις την εικονογράφηση με την ιστορική τεκμηρίωση, αποδίδοντας έτσι μια ματιά στο παρελθόν. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;

Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργώ αυτές τις εικόνες, για να δώσω μια εικόνα σε ιστορίες ξεχασμένες. Φυσικά, που και που, δημιουργώ και από κάποιο «πορτραίτο» ενός αεροσκάφους, χωρίς κάποια ιδιαίτερη ιστορία, έτσι επειδή κάτι μου τράβηξε την προσοχή. Αλλά αυτό που προσπαθώ να κάνω με τις εικόνες μου είναι να διηγούμαι ιστορίες.

Parasol

Ποιες τεχνικές χρησιμοποιείς και πόσο χρόνο σου παίρνει για να ολοκληρώσεις ένα έργο σου;

Όλα τα έργα μου γίνονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Χρησιμοποιώ προγράμματα 3D για να δημιουργήσω τα μοντέλα των αεροσκαφών, να τα χρωματίσω και να τα «φωτίσω» για την τελική εικόνα. Η τελική επεξεργασία γίνετε στο Photoshop κυρίως. Ο χρόνος εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του θέματος, τα διαθέσιμα 3D μοντέλα και κυρίως η ιστορική τεκμηρίωση. Το ελάχιστο πάντως είναι δυο εβδομάδες με μερικά θέματα να πέρνουν αρκετούς μήνες για να τελειώσουν.

Patrol-1

Τι θα συμβούλευες όποιον κάνει τα πρώτα του βήματα στην εικονογράφηση;

Αυτό που με βοήθησε και μένα να ξεκινήσω, να μην σταματήσει ποτέ να μαθαίνει και δοκιμάζει καινούργια πράγματα, τεχνικές, θέματα. Και πολύ επιμονή και υπομονή φυσικά.

sea_hurricane

Ποιο είναι το όνειρό σου, σχετικά με το aviation art;
Αρχικά το όνειρό μου ήταν να καταφέρω να κάνω box art κάποια στιγμή, κάτι που ήδη πραγματοποιήθηκε! Επόμενος στόχος μου είναι να καταφέρω να αναπαραστήσω όλα τα αεροσκάφη του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου 40-41 και να δημιουργήσω πολλές εικόνες με τα αεροπορικά γεγονότα της εποχής. Είναι ένα κοινό πρότζεκτ που δουλεύω εδώ και μήνες μαζί με τον καλό φίλο και συνεργάτη Τάσσο Κατσίκα. Η αρχή φυσικά έγινε με την σκηνή του Bloch 151.

Silverwing

Υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το aviation art, ως “μη τέχνη”.

Τι απαντάς;

Μα ούτε και εγώ θεωρώ αυτό που κάνω ως τέχνη αλλά ως εικονογράφηση ( illustration). Εάν η αεροπορική ζωγραφική ή έστω και η εικονογράφηση μπορούν να είναι είδος τέχνης είναι ένα θέμα που μάλλον δεν θα λυθεί ποτέ και υπάρχουν απίστευτα πολλές συζητήσεις στο διαδίκτυο για το θέμα. Όπως και να έχει, δεν το βρίσκω σημαντικό. Σημαντικότερο για μένα είναι οι εικόνες μου να αρέσουν στον θεατή ωστε να δημιουργούν ενδιαφέρον για την ιστορία που απεικονίζουν.

Sturmbock

Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι σε καθοδήγησαν, ή τα έργα τους αποτελούν έμπνευση για σένα;

Έμπνευση ήταν φυσικά όλα αυτά τα box arts από τα στατικά μοντέλα που συναρμολογούσα παλαιότερα, κυρίως αυτά της Tamiya και της Hasegawa. Ο εικονογράφος που θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος σε αυτό το είδος και προσπαθώ ( ματαίως) να «φτάσω» είναι ο Piotr Forkasiewicz, ο οποίος δημιουργεί απίστευτα ρεαλιστικές εικόνες με ψηφιακά μέσα.

Thunderstreaks