Τότε και Τώρα, 1941-2018: Μια ματιά στο παρελθόν από τον Ανδρέα Σφακιανάκη

Interviews, Then and Now, WW2, WW2 in Greece

By Pierre Kosmidis

Φωτογραφίες και ταυτοποίηση τοποθεσιών: Ανδρέας Σφακιανάκης

Πηγή φωτογραφιών του αρχιλοχία Πλάισεν

Ο Κρητικός Ανδρέας Σφακιανάκης ταυτοποίησε τοποθεσίες, ακόμα και κτίρια που στέκουν ακόμα όρθια, δίνοντας στον κάθε φιλίστορα τη δυνατότητα να κάνει μια σύγκριση ανάμεσα στο 1941 και το 2018.

1a

“Βρισκόμαστε στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου στο Ρέθυμνο, και τα δύο κτίρια που διακρίνονται στη φωτογραφία του αρχιλοχία Πλάισεν, ο οποίος στέκεται στο μπαλκόνι, είναι ακόμα όρθια, με εμφανή τα σημάδια του χρόνου, αλλά σαφώς αναγνωρίσιμα”, αναφέρει στο www.ww2wrecks.com ο κ. Ανδρέας Σφακιανάκης

2a

“Ο παλιός φάρος στο νησί της Γαύδου, στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας, την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σήμερα”, σημειώνει ο κ. Ανδρέας Σφακιανάκης.

3a

“Στο Ρέθυμνο, άνδρες του αρχιλοχία Πλάισεν μεταφέρουν εξοπλισμό στο πλάι του κτιρίου, το οποίο παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο, ακόμα και σήμερα. Παρατηρήστε επίσης και το κτίριο στο βάθος. Και εκείνο είναι το ίδιο”, επισημαίνει ο κ. Ανδρέας Σφακιανάκης. 

4

“Στο Δημοτικό Κήπο των Χανιών δεσπόζει το ρολόι που χτίστηκε ανάμεσα στα 1924 και 1927. Με φόντο αυτό το ρολόι πραγματοποιήθηκε τελετή παρασημοφορήσεως των Γερμανών μετά τη Μάχη της Κρήτης, αλλά και άλλες ανάλογες στρατιωτικές εκδηλώσεις.

28176211_10213386127546045_1704740721_n

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια αντίστοιχη φωτογραφία από το ίδιο σημείο διακρίνεται και ο σφαγέας του Κοντομαρίου Χορστ Τρέμπες”, τονίζει ο κ. Ανδρέας Σφακιανάκης.

Ο σφαγέας του Κοντομαρίου Χορστ Τρέμπες (δεξιά).
Ο σφαγέας του Κοντομαρίου Χορστ Τρέμπες (δεξιά).

5

“Η οικιστική ανάπτυξη του 2018 δεν μπορεί να κρύψει τον ορεινό όγκο που μας επιτρέπει να ταυτοποιήσουμε το σημείο αυτό. Πρόκειται για το Λόφο “Α”, μια θέση “κλειδί” για την υπεράσπιση του αεροδρομίου της Πηγής το 1941, κοιτάζοντας προς ανατολικά, στον Εσταυρωμένο Ρεθύμνου”, επισημαίνει ο κ. Ανδρέας Σφακιανάκης.