Τα μονόστηλα της Ιστορίας: Τα κακουργήματα των Ούννων, από την εφημερίδα “Πολεμοπαθής” της 8ης Δεκεμβρίου 1945

WW2 in Greece

By Pierre Kosmidis

Η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δε σήμανε και το τέλος της δοκιμασίας για τον άμαχο πληθυσμό της Ελλάδας, ο οποίος κλήθηκε να ζήσει σε συνθήκες απόλυτης ανέχειας, έλλειψης βασικών αγαθών και συνεχούς αγώνα για την καθημερινή επιβίωση.

Στο πλαίσιο αυτό, διάφορες οργανώσεις, όπως η “Ένωση Πολεμοπαθών Βόλου-Σποράδων” συσπείρωναν τους κατοίκους και το δεκαπενθήμερο “όργανόν της”, η εφημερίδα “Πολεμοπαθής”, η οποία κυκλοφορούσε στο Βόλο, στο 2ο της φύλλο με ημερομηνία έκδοσης την 8η Δεκεμβρίου 1945, αναφέρεται στον αγώνα που έδιναν οι πληγέντες από τον πόλεμο κάτοικοι για να εξασφαλίσουν είτε ιματισμό, είτε συσσίτιο, είτε κάποιας μορφής ενίσχυση για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιουσιών τους, όσοι από εκείνους διέθεταν σπίτια που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Πολέμου.

Μέσα από την ύλη της εφημερίδας “Πολεμοπαθής”, ξεχωρίζει ένα ταπεινό μονόστηλο, το οποίο αναφέρεται στα κακουργήματα των Ούννων, όπως χαρακτηρίζονταν οι Γερμανοί κατακτητές. Εκτός από τις εκτελέσεις αμάχων και τις πυρπολήσεις χωριών, οι Γερμανοί επιδόθηκαν σε κάθε λογής λεηλασίες, ενώ “αποπάτησαν εις τα κρεβάτια, τα πατώματα και εις τα μαγερικά σκεύη”…

pol2