Η ιστορική αναβίωση ως “εργαλείο” κατανόησης του παρελθόντος: Kampfgruppe ” Süden ” Hellenic Reenactment Group

Interviews, WW2 in Greece

By Pierre Kosmidis

Φωτογραφίες και πληροφορίες κατόπιν άδειας δημοσίευσης από το Kampfgruppe ” Süden ” – Hellenic Reenactment Group 

7Η ιστορική αναβίωση είναι ένα πεδίο το οποίο έχει σημειώσει μεγάλη άνθηση παγκοσμίως, ενώ και στην Ελλάδα ομάδες αναβιωτών παρουσιάζουν θέματα σχετικά με τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το www.ww2wrecks.com απευθύνθηκε στον κ. Γιώργο Σκανιακό, μέλος της ερασιτεχνικής Ομάδας Ιστορικής Αναβίωσης Kampfgruppe ” Süden ” – Hellenic Reenactment Group  για να απαντηθεί το ερώτημα “γιατί” κάποιος ασχολείται με την αναβίωση, επιθυμώντας να αποτυπώσει με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια εικόνες του παρελθόντος.

2

Ο κ. Γιώργος Σκανιακός διευκρινίζει ευθύς εξ αρχής, προς άρση πιθανών παρεξηγήσεων και παρερμηνειών λόγω της ευαίσθητης φύσης της περιόδου που πραγματεύεται η αναβίωση της ομάδας Kampfgruppe ” Süden ” – Hellenic Reenactment Group ότι σκοπός των δραστηριοτήτων μας ειναι η ιστορική παρουσίαση  και αναπαράσταση, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και οι δραστηριότητές μας εχουν καθαρά ερασιτεχνικό (με την έννοια του μη επαγγελματικού) χαρακτήρα.
5
Δεν έχουμε καμία σχέση ή ταύτιση με πολιτικά, ιδεολογικά, κοινωνικά  κόμματα, οργανώσεις, κινήσεις και επιθυμούμε την μη εμπλοκή μας με οτιδήποτε άλλο πέραν των όσων περιγράφουμε στις δραστηριότητές μας”.
10

Ο κ. Σκανιακός σημειώνει ότι “με κίνητρο την αγάπη για τη στρατιωτική ιστορία, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προώθηση της ιδέας της αναβίωσης – αναπαράστασης, ξεκίνησε το 2010 από φίλους με τα κοινά αυτα ενδιαφεροντα, η δημιουργία ερασιτεχνικής ομάδας ιστορικής αναβίωσης, δραστηριότητα η οποία σε Ευρώπη και ΗΠΑ ειναι πολύ διαδεδομένη.”

12

Η κοινότητα στην οποία συμμετέχουμε, υπό το γενικό τίτλο WWII HELLAS LIVING HISTORY GROUP, πραγματοποιεί αναπαραστάσεις μαχών, γεγονότων κ.λπ. του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά κύριο λόγο, τόσο σε σχέση με την Ελλάδα, όσο και με το ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων (ETO – European Theatre of Operations) του Β’Παγκοσμίου Πολέμου”, συνεχίζει ο κ. Σκανιακός. 

1

Παρουσιάζουμε στολές, εξοπλισμό, υλικά του πολέμου, πολλά εκ των οποίων είναι δικής μας κατασκευής. Διαθέτουμε στολές και εξοπλισμό κλπ. της εποχής που αναπαριστούμε, τόσο αυθεντικά, όσο και ακριβή αντίγραφα.
11
Η Kampfgruppe ”Suden”, έχει την δυνατότητα να αναπαριστά με παρουσιάσεις στολών και εξοπλισμού όλους τους κλάδους του γερμανικού στρατού, όπως πήραν μέρος σε όλα τα θέατρα των επιχειρήσεων – Heer, Waffen SS, Luftwaffe ( Fallschirmjagers και Field Divisions ), Kriegsmarine ( U-Boat ), καθώς και το βοηθητικό προσωπικό Helferin ( ως διαβιβάστριες ) και DRK ( Deutsches Rotes Kreuz – Νοσοκόμες ) με το γυναίκειο τμήμα της ομάδας, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι.
13
Στήν κοινότητα μας υπάρχουν επίσης ομάδες που αναπαριστούν Αμερικανους Rangers, Βρετανικό στρατό, Ελληνικό Στρατό του 1940, Ιερό Λόχο.
23
Να επισημάνω στο σημείο αυτό οτι πέραν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δραστηριοποιούμαστε και στον πόλεμο της Κορέας και του Βιετνάμ με τις ομάδες που διαθέτουμε.
12
Συμμετέχουμε ή οργανώνουμε εκδηλώσεις Μνήμης ιστορικών επετείων και μαχών, σε συνεργασία με Δήμους, Μουσεία, Υπουργεία και άλλους φορείς.

2

Τα τελευταία 7 χρόνια, συμμετείχαμε στις πανελλήνιες εκθέσεις μοντελισμού ( IPMS ) στην Αθήνα και τη Χαλκίδα, παρουσιάζοντας ”ζωντανά” διοράματα με στολές και εξοπλισμό στο χώρο των εκθέσεων.

1

Το Σεπτέμβριο του 2014, συνδιοργανώσαμε με το Δήμο Άργους, το 1ο πανελλήνιο διήμερο παρουσίασης στολών, οχημάτων και εξοπλισμού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην πόλη του Άργους. 

3

Τον Οκτώβριο του 2016 συμμετείχαμε, σε συνεργασία με το Δήμο Κορινθίων σε επετειακές εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης και την συμμετοχή της Ελλάδας στον Β’ΠΠ. Στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου κάναμε παρουσίαση των στολών και του εξοπλισμού μας.
22
Συμμετείχαμε στην κινηματογραφική ταινία του γνωστού σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη ”Ουζερί Τσιτσάνης” το Δεκέμβριο του 2015, η οποία σημειώσε μεγάλη επιτυχία στις αίθουσες. Θέμα της οι διώξεις των Ελληνοεβραίων της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

4

Μέλη της ομάδας μας συμμετείχαν επίσης στην ταινία μικρού μήκους ”49 years after” το 2017, η οποία προβάλλεται σε διάφορα φεστιβάλ Κινηματαγράφου.
3
Το Μάιο του 2016 και του 2017, σε συνεργασία με το Δήμο Σιντικής, το ΓΕΕΘΑ, την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άλλους τοπικούς φορείς, συμμετείχαμε σε διήμερο επετειακών εκδηλώσεων για τις μάχες των Οχυρών Ρούπελ και Ιστίμπεη.
15

Συμμετείχαμε στις αναπαραστάσεις των μαχών των Οχυρών, στα μέρη ακριβώς που διεξάχθηκαν τον Απρίλιο του 1941, τις οποίες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον χιλιάδες κόσμου. 

6
Το 2017 και 2018, συμμετέχοντας στην προώθηση της επετείου της μάχης των Οχυρών, μέλη της ομάδας μας συμμετείχαν σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, παρουσιάζοντας στολές και εξοπλισμό του ελληνικού και γερμανικού στρατού της εποχής, ενώ αντίστοιχες παρουσιάσεις έχουμε κάνει σε σχολεία, προσκόπους και αλλού.

8

 

11

4

6

7

8

9

14

16

17

18

19

20

21

24

25

13