Εμπρός δια της λόγχης: Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι από το συγγραφέα Φώτη Σαραντόπουλο

Interviews

By Pierre Kosmidis

Φωτογραφίες: Φώτης Σαραντόπουλος

Όποιος δεν έχει πορευτεί στα βουνά, με νύχτα και βροχή, με κρύο και με το φόβο του εχθρού, δεν μπορεί να καταλάβει τι περάσαμε. Άσε την πείνα … Θυμάμαι μια νύχτα, τρεις φορές σταματήσαμε να καταυλιστούμε και τρεις φορές πήραμε «διαταγή προελάσεως». Χύναμε κάθε φορά τα καζάνια, που ήταν έτοιμα για διανομή συσσιτίου και συνεχίζαμε …

Και παίρναμε το δρόμο εξαντλημένοι αλλά εύθυμοι. Περνάγαμε τα μονοπάτια μέσα στη νύχτα, σκαρφαλώναμε στα κατσάβραχα που γλυστράγανε, αλλά μας φαινόταν σαν εκδρομή!!! Και άμα φτάναμε τελικά κάπου, κοιμόμασταν τον πιο γλυκό ύπνο που μπορείς να φανταστείς …

Τυλιγμένοι με μια κουβέρτα, νηστικοί, γέρναμε στο μουσκεμένο χώμα, και σκεπαζόμασταν πρόχειρα με τα αντίσκηνα για τη βροχή … ποιος είχε όρεξη να τα στήσει κανονικά … και ξυπνάγαμε πριν τα χαράματα όλο κέφι …
Ήταν τα νειάτα; Όχι γιε μου …
Ήταν ο Σκοπός … η Πατρίδα … το Όραμα …

Ο συγγραφέας Φώτης Σαραντόπουλος, αποτυπώνει μέσα από τα βιβλία του, τις ξεχασμένες από τους πολλούς, αλλά τόσο σημαντικές για όλους, σελίδες της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας, καταγράφοντας τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.

Χαμένοι στην αχλύ της λήθης, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι θεμελίωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα και σφυρηλάτησαν την πεποίθηση , όπως εύστοχα παρατηρεί ο κ. Σαραντόπουλος “τι μπορούμε να κάνουμε όταν ενωνόμαστε, έστω και για λίγο, και όταν υπάρχει άξια ηγεσία και όραμα”.

«Σφίγγαμε το μάνλιχερ, σφίγγαμε τα δόντια και προχωρούσαμε. Η καρδιά μας χτυπούσε πιο δυνατά από τα κανόνια τους. Οι Βούλγαροι πυροβολούσαν και κορόιδευαν. Βρίσκονταν σε ψηλότερες θέσεις και πλεονεκτούσαν. Ένας από αυτούς ήξερε Ελληνικά και φώναζε:

«Ελάτε κορόιδα … Ελάτε πιο κοντά να σας σκοτώσουμε πιο εύκολα!»

Το στόμα είναι μια πύλη. Αν νοιώθεις ότι πάει να μπει μέσα σου ο φόβος, το κλείνεις σφιχτά, όσο ν’ ακούς τα δόντια σου να τρίζουν. Αν νοιώθεις ότι δεν έχεις τι άλλο να φοβηθείς, τ’ ανοίγεις και βγαίνουνε βρισιές και κοροϊδίες.

«Μωρέ θάρθου κοντά και θα σι κάν’ να φτύσ’ του γάλα της μάνας σ’»

«Κάνε το σταυρό σ’, γιατ’ εσένα θα λουγχίσω πρώτονε!»

 

Διαβάστε τη συνέντευξη του συγγραφέα Φώτη Σαραντόπουλου στο www.ww2wrecks.com  

0

Ποια η σημασία των Βαλκανικών Πολέμων, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό αλλά και στην υπό αποσύνθεση Οθωμανική Αυτοκρατορία;

Για εμάς τους Έλληνες, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι αποτελούν την πιο σημαντική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας, μετά το 1821, αφού τότε διπλασιάστηκε η Ελλάδα.

8
Σε βαλκανικό επίπεδο, άλλαξαν τον χάρτη της περιοχής, ωθώντας την Οθωμανική Αυτοκρατορία πίσω από τον Έβρο, και αφαιρώντας από αυτήν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επηρέασαν κυρίως με την ριζική μεταβολή των συνόρων και των συσχετισμών στην Βαλκανική. Ενώ η Συνθήκη του Βουκουρεστίου ίσως να ήταν η τελευταία φορά, που βρέθηκαν μαζί στο ίδιο τραπέζι όλες οι Μεγάλες Δυνάμεις, που αργότερα ενεπλάκησαν στον 1ο ΠΠ.

10
Για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, συνετέλεσαν στην παραπέρα κατάρρευσή της, που ολοκληρώθηκε στον 1ο ΠΠ (με την απώλεια των οθωμανικών κτήσεων στην Μέση Ανατολή). Πολλοί αναλυτές, θεωρούσαν το 1919 ότι η Οθωμανική ΑΥτοκρατορία / Τουρκία δεν έχει πάνω από 10-20 χρόνια ζωής ακόμη.

Πως μπόρεσε η Ελλάδα να περάσει από το 1897 στο 1912; Ποιες ήταν οι κυριότερες αλλαγές που συντέλεσαν στην αναμόρφωσή της;

Δύο είναι κυρίως οι λόγοι:

14
α. Με την βοήθεια του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου που βοήθησε την οικονομία μας να ανταπεξέλθει της πτώχευσης και να αναπτυχθεί ξανά.
β. Επειδή “το θέλαμε”.
Ήδη από το 1903 σχεδιάζαμε στρατό 60.000 (δηλαδή εξαπλασιασμό), και ξεκίνησε ένα ευρύ πρόγραμμα εξοπλισμών.
Και όλος ο πνευματικός κόσμος (όχι μόνο ο πολιτικός) είχε ενστερνισθεί το όραμα της “Μεγάλης Ιδέας”, δηλαδή το όραμα της εθνικής ολοκλήρωσης με την απελευθέρωση όλων των υποδούλων Ελλήνων και ελληνικών περιοχών.

12

Αν και οι Βαλκανικοί επισκιάζονται από τον Α’ ΠΠ, γεγονός είναι ότι η σύγχρονη Ελλάδα εν πολλοίς διαμορφώθηκε από τις εδαφικές κατακτήσεις του 12-13. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Απολύτως. Στον 1ο ΠΠ απλά προστέθηκε και η Δ. Θράκη στον χάρτη. (Και στον 2ο ΠΠ τα Δωδεκάνησα).

9

Ποια μάχη θεωρείτε ως κομβικής σημασίας και γιατί;

Στον 1ο ΒΠ, τη μάχη του Σαρανταπόρου, διότι από έκεί άρχισε η οθωμανική κατάρρευση.
Στον 2ο ΒΠ, για παρόμοιους λόγους, την μάχη Κιλκίς – Λαχανά.
11

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη περίοδο και γιατί;

Μεγάλη συζήτηση … Είχα μεγάλο ενδιαφέρον για την σύγχρονη ελληνική Ιστορία, και σχεδίαζα να αρχίσω να γράφω από το 2007.
Το 2012 βρήκα επί τέλους τον χρόνο, και το να γράψω πρώτα για τους Βαλκανικούς ήταν μονόδρομος, αφού θα τιμούσαμε τότε την 100ή επέτειο.

2

Και δυστυχώς, επαληθεύτηκα ως προς το ότι το βιβλίο που έγραψα τότε, το πρώτο που κάλυπτε τον 1ο Βαλκανικό Πόλεμο (και παρουσιάστηκε στις 30/9/2012) ήταν το μόνο που γράφτηκε …

3

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι είχαν ξεχαστεί …

Πόση σημασία έχουν σήμερα οι Βαλκανικοί, όχι μόνο ως ιστορικά γεγονότα, αλλά παράλληλα και ως κοινωνικό φαινόμενο;

1

Τεράστια σημασία, με πολλούς συμβολισμούς, αφού ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε τόσο ισχυρή και τόσο ενωμένη ηγεσία.
α. Πολιτική ηγεσία – Βενιζέλος, εξαιρετικά ευφυής και οραματιστής.
β. Πολιτειακή ηγεσία – Γεώγιος Α’, 49 χρόνια ήδη Βασιλιάς τότε, αν δεν τον δολοφονούσαν το 1913 ίσως και να αποφεύγαμε τον Διχασμό.
γ. Στρατιωτική ηγεσία – Κωνσταντίνος Α’, εξαιρετικός στρατηλάτης, η ταχύτητα της προέλασής μας τον Οκτώβριο του 1912 (από την Μελούνα ως τη Θεσσαλονίκη) ξεπεράστηκε μόνο από τον Ρόμελ στην Γαλλία το 1940. Μόνο που ο Ρόμμελ είχε και μηχανοκίνητα και δρόμους και χάρτες και πιο έπειρο στρατό και πεδιάδες και άνοιξη (και όχι φθινόπωρο στα ελληνικά βουνά).
δ. Θρησκευτική ηγεσία – Πατριάρχης Ιωακείμ Γ’, κατάφερνε να ενώνει Έλληνες και Βούλγαρους ξεπερνώντας τα μίση του Μακεδονικού Αγώνα, ατυχία μας το ότι πέθανε τον Νοέμβριο του 1912.
Στους Βαλκανικούς Πολέμους αποδείχθηκε τι μπορούμε να κάνουμε όταν ενωνόμαστε, έστω και για λίγο, και όταν υπάρχει άξια ηγεσία και όραμα.

 

Που μπορείτε να βρείτε τα βιβλία του Φώτη Σαραντόπουλου
Για να προμηθευθείτε τα βιβλία, επικοινωνείτε με το συγγραφέα Φώτη Σαραντόπουλο 
Κλικάρετε τους παρακάτω συνδέσμους για τα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή (pdf):

1ο βιβλίο  

 2ο βιβλίο  

Στον ιστότοπο www.empros.com.gr μπορείτε να βρείτε πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο από παρουσιάσεις των βιβλίων.
Facebook
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Capture
Ο Φώτης Σαραντόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1957.
Δεν είναι συγγραφέας ούτε δημοσιογράφος ούτε πολιτικός. Χημικός είναι και επιχειρηματίας, αλλά και λάτρης της Ιστορίας και της Ελλάδας.

Αυτά είναι τα πρώτα δύο βιβλία του και ελπίζει να σας αρέσουν, γιατί θα ήθελε να γράψει και άλλα, καλύπτοντας όλη τη νεώτερη Ελληνική Ιστορία.”… Πρωταρχικός σκοπός μου ήταν να μεταφέρω το πνεύμα της εποχής, μιας εποχής από την οποία έχουν πολλά να διδαχθούν οι επόμενες γενιές των Ελλήνων.

 Δεν είμαι συγγραφέας, δεν θεωρώ τον εαυτό μου ικανό για να γράψει μυθιστορήματα. Μία καταγραφή διηγήσεων και πραγματικών γεγονότων έκανα.
Βέβαια, τα γεγονότα αυτά και οι πρωταγωνιστές τους, το μεγαλείο των κατορθωμάτων τους, κάνουν τις πράξεις τους να είναι ταυτόχρονα «ιστορικές» αλλά και «μυθικές». Λίγες μόνο πινελιές χρειάστηκε να προσθέσω εγώ, για να δεθούν σε μία ενιαία ιστορία …”
unnamed